Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 6., szombat

Bécsben nyit vallásközi párbeszéd centrumot a szaúdi király

Abdullah király nyitotta meg
 a 2008-as vallásközi tanácskozást
Az Arab News szerint a két szent mecset örzője, azaz a szaúdi király az osztrák fővárost szemelte ki arra célra, hogy ott egy olyan központot létesítsenek, ahol a vallásközi párbeszéd szaúdi felfogását népszerűsíthetik.

Abdullah király olyan kutatóközpontot álmodott meg, ahol a különböző vallású és hitű emberek együtt mélyülhetnének el egymás tanításaiban, s ahol szemináriumokon vehetne részt a nagyérdemű.

Szintén szaúdi kezdeményezésre a dél-indiai Kerala államban az Iszlám Világliga fog egy, a témába vágó konferenciát szervezni. Talán épp azért esett a választás Keralára, mert ott hinduk, keresztények élnek együtt muszlimokkal és zsidókkal évszázadok óta. Remélhetőleg a muszlimokat Keralában ért ún. "love jihad" vádat is ejtik ezen alkalomból. A hinduk részéről megfogalmazott abszurd vád szerint keralai muszlim férfiak azért szeretnek bele hindu lányokba, hogy azokat áttérítsék.

A hírek arról persze nem szólnak, hogy a szaúdiak mikor tervezik az iszlámon belüli párbeszéd központjának felállítását...

2 megjegyzés:

  1. Ezt a cikket azzal egészíteném, ki, hogy ne higgye azt senki, hogy Abdullah király valami elszántságból, vagy azért nyitná a központot, mert annyira érdekelné őt a vallások közti párbeszéd. Ahogy a szaúdiakat megismertem, ők magukon kívül szarnak mindenre és mindenkire, viszont imádják magukat fényezni, szép színben feltüntetni, meg mindent ami külsőség. Ez a vallások közti párbeszéd központ is ilyesmi, beleőlnek egy csomó pénzt, bereklámozzák, a király díszeleg, seikhekkel, papokkal, rabbikkal, gurkkal, budhista szerzetesekkel, meg effélékkel pózol vigyorogva a kamerák előtt és ennyi. Sok párbeszéd vagy egyéb hasznos dolog viszont nem lesz benne az biztos. Az egész azt a célt szolgálja, hogy pár újság címlapján, az szerepeljen, hogy a szaúdi király a vallások közti párbeszéd híve, és kész. És mivel egy iszlámon belüli párbeszéd központja leginkább a muszlimokban keltene érdeklődést, és nem a nyugati sajtóban, ez nem fontos a számukra, mivel nincs benne semmi személyes hasznuk, tehát előbb fog leesni piros hó júniusban, minthogy olyat nyissanak.
    Ahmed

    VálaszTörlés
  2. Sajna egyet kell hogy ertsek Ahmeddel.

    Ha a szaudi kiraly komolyan gondolna ezt az egesz vallaskozi parbeszedet, eloszor is kisepergetne a szemetet a sajat orszagabol, a SAJAT orszagabol, mielott kulfoldon 'jotekonykodik'.

    Ez csak nemzetkozi orszagimazs epites, ures propaganda, sot, egyenesen szandekos latszatkeltes.

    Mit gondolnal valakirol, aki felallit egy 'koztisztasagert' standot a te hazad elott, mikozben az o hazanak a portaja uszik a mocsokban? Mert kb ez detto ugyanaz, szereny velemenyem szerint.

    VálaszTörlés