Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 28., kedd

A Télapó gyászjelentése


A bosnyák télapó gyászjelentése
Érdekes gyászjelentés jutott el hozzánk Szarajevóból:

"Szomorúsággal tudatjuk Bosznia és Hercegovina minden polgárával, hogy a Télapó 2008. december 26-án, 77 éves korában a túlvilágra távozott. Allah kegyelmezzen neki!

Halotti imájára a Bég dzsámijában kerül sor, temetése 14 órakor a városi temetőben lesz, ahol nem tartunk halotti imát.

Gyászolják: Coca-Cola co., Vatikán, Santa Claus, a Szerb Demokrata Párt és a 60 perc politikai magazin közönsége - más egy csepp könnyet sem ejt érte."

Megjegyeznénk, hogy a 60 perc 2009 tavaszán sugárzott egy, a Magyar Iszlám Közösséget is lejárató riportot, melyet később átvett a Necenzurirano nevű weboldal, amit az idei országgyűlési választási kampányban tálalt az ATV.

Alább a szerb Beta hírügynökség mai jelentése olvasható:

Az egyszólamúság és egypártrendszer idején a boszniai muzulmánokra ráerőszakolták a Télapót – véli az ottani iszlám közösség vallási vezetője. Azt követően, hogy a muzulmán hívők kérték, közölje az iszlám vallás Télapóra vonatkozó álláspontját, a bosnyákok vallási vezetője közleményben tudatta, hogy a Télapó és a hozzá kapcsolódó szokások nem szerepelnek és nem elfogadottak a muzulmánok vallási hagyományaiban.


Az egyéni szabadságjogok gyakorlása révén mindenki saját belátása alapján döntheti el, hogyan tekint erre a keresztény hagyományra” – tudatta abosnyákok vallási vezetője, emlékeztetvén arra is, hogy a Télapó valójában a Miklós-napi hagyományok változata, a Mikulás alteregója.

Mivel az iszlám vallással ez a hagyományrendszer nem egyeztethető össze, a muzulmánoknak ignorálniuk kellene” – olvasható a közleményben, amelyet Enes Ljevaković, a boszniai iszlám közösség vallásszakértője írt alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése