Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 1., szombat

Khitan – a körülmetélés az Iszlámban


Törökországban kis hercegnek öltöztetik
a körülmetélendő fiúkat
A körülmetélésről mindenkinek blog bejegyzése

Ezt a cikket a szerző a
www.korulmeteles.hu honlap kérésére írta.

Az Iszlám vallásban a körülmetélés az Istennek (arabul: Allah) való engedelmesség és odaadás egyik megnyilvánulása, illetve a próféták (Ábrahámtól kezdve Mohamed Prófétáig – béke legyen velük) követésének egyik jele.


A férfiak körülmetélése

A férfiak körülmetélése az Iszlámban kötelező. Ajánlatos azt a gyermeken elvégezni a születésétől számított hetedik napon, de ha később történik az sem baj, mert Mohamed Próféta tanítása szerint Ábrahám elmúlt már nyolcvan éves, amikor Allahtól megkapta az erre vonatkozó parancsot, amelynek azonnal engedelmeskedett.

A férfiak körülmetélése (khitan) az iszlámban a teljes körülmetélés, ami a fitymabőr teljes eltávolítását jelenti. A beavatkozás értelme mögött a higiénés szempontok állnak, ami fontos feltétele az iszlámban előírt tisztálkodásnak (tahára).

A nők körülmetélése

A nő esetében tilos és egyben elítélendő az a fajta „körülmetélés”, amit afrikai vagy fáraói körülmetélésnek neveznek, mert ez csonkítás, és semmi köze nincs az Iszlámhoz. (Ezt a csonkítást többféleképpen végzik, melynek lényege a csikló, a kisajkak, esetleg a nagyajkak részleges vagy teljes eltávolítása.(1)) Ettől teljesen eltér az az eljárás, amit néhány iszlám területen (pl. Egyiptomban és Szudánban (2)) és női körülmetélésnek (khafd) neveznek, amikor a csikló fölötti fitymabőrből távolítanak el egy néhány milliméteres darabot. (A fikh enciklopédiája 19/28: a húgycső fölötti, kakastaréjhoz hasonló rész lemetszése.) Azonban ez sem kötelező, sőt nem is ajánlott az Iszlámban, mindössze engedélyezett, mivel semmi sincsen a Koránban, sem a Szunnában, amely a nők esetében ezt előírná. Míg számos olyan rendelkezést találhatunk az Iszlámban, amely elrendeli a férfiak számára a körülmetélést, de sehol sem található a nyoma annak, hogy nők esetében ezt a gyakorlatot elrendelte vagy ajánlotta volna. Az erről szóló hadísz(3) a neves hadísztudós, al-Albáni – Allah kegyelmezzen neki – szerint gyenge hadísz. (Ld. a gyenge hadíszok láncolata 1935. sz. alatt!). Található azonban olyan hadísz, amiben Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt tanácsolta egy női körülmetélést végző nőnek: „minimálisan vágd le és ne vidd túlzásba, hiszen ez fényesebb (a nő) arcának és kellemesebb a férjnek”. Ez a hadísz pedig azt mutatja, hogy a Próféta idején ez létező dolog volt, és Mohamed Próféta (béke legyen vele) engedélyezte a fent leírt feltételekkel. Tehát a beavatkozás értelme mögött a higiénés szempontok mellett a szexuális vágy mérsékletese. A túlzott vágás esetén sem a férj, sem a feleség nem lel öröm az együttlétben. (Shaykh al-Islam, Ibn Taymiyah, Madzsmoo al-Fataawa, 21/114)

Szunan al-fitra

Az iszlámban a férfiak körülmetélését az ún. szunan al-fitra (azaz az ember természetes, veleszületett tulajdonságainak megfelelő gyakorlat) részeként szokták említeni. A körülmetélésen kívül az alábbi ajánlásokat találjuk:

– a fanszőrzet borotválása vagy vágása, és a hónaljszőrzet kitépése vagy vágása (férfiaknak és nőknek egyaránt)(4),

– a körmök vágása (férfiaknak és nőknek egyaránt),

– a bajusz rendbetétele úgy, hogy ne lógjon a szájba,

– a szakáll növesztése,

– a haj ápolása (férfiaknak és nőknek egyaránt),

– az ősz hajszálak meghagyása (tartózkodás ezek kitépésétől). „Ne tépjétek ki az ősz szálakat! Ha egy muszlimnak ősszé válik egy hajszála az iszlámban, akkor a Feltámadás Napján majd fényt fog neki adni.” – mondta Mohamed Próféta (béke legyen vele) (Abu Dáúd). (Férfiaknak és nőknek egyaránt.)

– az ősz haj festése (de feketére festeni nem szabad). (Férfiaknak és nőknek egyaránt.)

– parfüm használata. (A nő ne használjon házon kívül parfümöt, hogy ne érezze más férfi az illatát. A férjének azonban úgy díszítheti, illatosíthatja magát, ahogyan csak akarja.)

Sulok Zoltán
elnök
Magyarországi Muszlimok Egyháza

Jegyzetek:
(1) A WHO a circumcisiót, illetve a női nemi szervek csonkítását 4 típusba osztályozza: I. a csikló részleges vagy teljes kimetszése (Clitoridectomia), II. clitoridectomia és a kisajkak részleges vagy teljes eltávolítása, III. clitoridectomia, a kisajkak teljes eltávolítása, a nagyajkak kimetszése és a maradékuk újraegyesítése, illetve közelítése, új hüvelybemenet képzéssel és IV. az incisio egyéb formái égetés és a külső genitálék anipulációja.
(2) Az Arab-öböl és Észak-Afrika országaiban nem szokás a nők körülmetélése.
(3) Mohamed Próféta (béke legyen vele) tanítása.
(4) A hónalj- és a fanszőrzettől legalább negyvennaponként meg kell válni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése