Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 19., szerda

Meginoghat Egyiptom szerepe a békefolyamatban?

Az Afriport cikke

A kezdeti feszültség ellenére pozitív hangulatban telt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök május elején Sharm el-Sheikh-ben megtartott találkozója.

A két vezető elsősorban a 2008 végén befagyasztott izraeli-palesztin béketárgyalások újraindításáról, az iráni nukleáris fegyverkezésről, a két ország határán egyre élénkebb csempészkereskedelemről, illetve a Szíria-Libanon-Hezbollah fegyverszállítások körül kialakult vitáról egyeztetett. A legnagyobb jelentőséggel természetesen az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítása bír, melyhez a 22 tagú Arab Liga is előzetesen beleegyezését adta - azzal a feltétellel, hogy Izrael felfüggeszti a zsidó telepek létrehozását a Nyugati Parton, illetve Jeruzsálem környékén.

A térségben egyedülálló, baráti egyiptomi-izraeli kapcsolatok nagy szerepet játszanak a béketárgyalások előmozdításában. Egyiptom az 1978-as Camp David-i Egyezmény aláírása óta jó viszonyt ápol zsidó szomszédjával, ugyanakkor többen elutasítják a közvetlen kapcsolatokat Izraellel. Az észak-afrikai országon kívül egyedül Jordánia rendelkezik hivatalos izraeli kapcsolatokkal – az 1994-es békekötés óta.

A jelenleg hatalmon lévő - és jövőre várhatóan leköszönő - Hoszni Mubarak egyiptomi elnök legfőbb ellenzéke a Kifaya (jelentése: Elég!), illetve a 2005-ös választásokon közel 20%-ot elérő, ámbár illegalitásban működő Muszlim Testvériség azonban határozottan ellenzi az „Izrael-barátságot”. Sőt, múlt héten Netanjahu azonnali letartóztatására szólítottak fel, amint a miniszterelnök megérkezik a Sínai-félszigetre. Az ellenzék több nemzetközi jogforrásra és a Goldstone-jelentésre hivatkozott. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a gázai offenzíva idejében nem Netanjahu volt Izrael kormányfője.

Mohamed al-Beltagi, a Muszlim Testvériség vezetője elmondta, hogy ez a felszólítás egy jel arra, hogy az egyiptomi nép elutasítja Netanjahu látogatását.

Ezzel szemben az Izraelbe delegált egyiptomi nagykövet, Jasszer Reda múlt szerdán a Camp David-i Egyezmény aláírásának 31. évfordulója alkalmából a Tel Aviv-i Egyetemen tartott előadásán kihangsúlyozta, hogy „az egyiptomi ellenzéknek nincs ellenére sem a béke, sem pedig Izrael”. Reda hozzátette, hogy nem akarnak háborút, mint ahogy a világon senki sem, végül kifejezte abbéli reményét, miszerint a két ország az idei dél-afrikai labdarúgó világbajnokságon akár egy közös meccset is játszhat.

Goldstone-jelentés:

(hivatalos neve: Report of United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict)

2009. szeptember 15-én jelent meg Richard Goldstone dél-afrikai bíró vezette vizsgálóbizottság jelentéseként. A bizottság a 2008-2009 telén lezajló, Gázára mért izraeli támadás során elkövetett emberi jogi jogsértéseket vizsgálta. Az 570 oldalas jelentés szerint a három hétig tartó offenzíva alatt mind az izraeli hadsereg, mind pedig a palsztin militáns erők követtek el háborús bűnöket, illetve emberi jogsértéseket. A Goldstone-bizottság továbbá felszólította mindkét felet az említett bűnök kivizsgálására. Az izraeli hatóságok a kezdetektől fogva elutasították a jelentést. A Gázai-övezetet kormányzó szélsőséges palesztin erő, a Hamasz kezdetben szintén elutasította, később azonban nyíltan mellé állt. A harcokban 1 300 palesztin és 13 izraeli vesztette életét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése