Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 20., csütörtök

Nagyváradon nyit mecsetet a Magyar Iszlám Közösség


Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke arról tájékoztatta szerkesztőnket, hogy szervezetük a partiumi Nagyváradon készül iszlám imaházat nyitni. A városban -ahol mintegy 500 muszlim él- eddig is tartottak közös imákat, de mindeddig nem volt megoldott az állandó imahely.

Bolek Zoltán két hónapja járt a Sebes-Kőrös mentén, ahol a város magyar nemzetiségű alpolgármesterével, Biró Rozáliával tárgyalt. Az önkormányzat most arról határozott, hogy a román törvények értelmében ingatlant juttat az iszlám közösségnek, aminek fenntartásáról a helyiek gondoskodnak majd.

Nagyváradon sok a magyarajkú muszlim, elsősorban olyan nemzettestvéreink, aki arab vagy török muszlimhoz mentek feleségül. A "magyar" mecset az ő és gyermekeik lelki gondozása és hitoktatása miatt is kiemelkedően fontos.

2 megjegyzés:

  1. Én csak szimpatizánsa vagyok az iszlámnak, az áttérés kizárt. De puszta szimpátiából annak is örvendenék, ha a Székelyföldön is megvetné a lábát az iszlám legalább egy imaház erejéig, vagy egy mecset erejéig. Sepsiszentgyörgyön nem olyan rég ismertem meg egy iszlám hívőt. Ha már vannak ortodox templomok akkor legyenek mecsetek is az utóbbit szívesebben látnám szaporodni, mint az előbbit.

    VálaszTörlés
  2. Sepszentgyörgyön is van egy kb. tízfős magyar muszlim gyülekezet. Informális kapcsolatot tartanak fenn más erdélyi és anyaországi csoportokkal. Mecsetük még nincs, de ha a nagyváradi projekt bejön, talán lesz. A legközelebbi mecset Kolozsváron működik, de az a helyi arabok kezében van. Amúgy Kolozsváron is élnek magyar muszlimok. Meg Temesváron is, ahol szintén működik egy komoly mecset.

    Romániai mecsetképeket itt lehet nézegetni:
    http://vilagmecsetei.blogspot.com/2010/01/romania.html

    VálaszTörlés