Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 18., kedd

Szépségkirálynőjüket ünneplik az amerikai arabok


Első ízben van arab származású szépségkirálynője az Egyesült Államoknak. Rima Fakih még csecsemőként került Amerikába és ott nőtt fel. A lány otthonánál az arab közösség több tagja is ünnepelt. A szépségkirálynő választás nem mentes a politikai botrányoktól és a jelölteknek az idén is kényes kérdésekben kellett állást foglalniuk.

Miközben Európában az iszlám fejkendőről és a testet teljesen elfedő ruha betiltásáról folyik a vita, az Egyesült Államokban az idén egy 24 éves arab lányt választottak szépségkirálynőnek. Ami még meglepőbbnek tűnhet, hogy az arab közösség egy része mindezt nagy ünnepléssel fogadta, ahelyett, hogy erkölcstelennek, vagy még rosszabbnak titulálta volna a nyertest.

Tavaly botrányt kavartak a 2009-es Miss Kaliforniának az egyneműek házasságáról elhangzott bíráló megjegyzései, és az idén is véleményt kellett mondani a résztvevőknek vitát kiváltó kérdésekről. A libanoni származású, új Miss Amerikát például arról kérdezték, hogy az egészségügyi biztosítás kiterjedjen-e a születésszabályozásra. Ez az amerikai jobboldal számára az egyik legfontosabb téma, az abortuszt végrehajtó orvosokat pedig sok konzervatív egyszerűen gyilkosnak tartja.

Rima Fakih azt válaszolta, hogy szerinte "a fogamzásgátló olyan, mint bármely más orvosság". Arról már nem beszélt olyan nyíltan, milyen vallású, és azt mondta: családjában egyaránt vannak keresztények és muszlimok, így még a Miss Amerika szervezői sem tudták megmondani, vajon az első muzulmán szépségkirálynőt koronázták-e meg. (Sokan ünneplik Fakih-ot mint az első muszlim szépségkirálynőt, de több forrás is úgy beszél róla mint keresztényről. - szerk.)

Ha igen, akkor bizonyára sok hívő körében felháborodást válthat ki, hogy Rima - aki korábban megnyerte Michigan állam szépségversenyét - egy narancssárga és aranyszínű bikiniben sétált fel-alá a kifutón a verseny során.

Libanonba visszaköltözött húga azt mondta, nagyon büszke rá, mert áttörte a faji és nemzeti sztereotípiák korlátait. Egyesek szerint azonban csak azért győzhetett, mert a második helyre csúszott Miss Oklahomát az arizonai bevándorlási törvényről kérdezték. Morgan Elisabeth pedig azt mondta: jó volt, hogy Arizona megalkotta a nagy vitát kiváltó törvényt, és személy szerint az illegális bevándorlás ellen van, habár ellenzi a faji diszkriminációt is. Sokak szerint emiatt nem lett övé az első hely.

A győztes egy gyémántkoronát, egy éves New York-i albérletet és egy teljes ruhatárat kapott. Emellett pedig fizetés is jár neki, az összeg azonban nem ismeretes. A győzelem azt is jelenti, hogy első ízben egy arab származású lány képviseli majd az Egyesült Államokat a Miss Universe versenyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése