Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 22., szombat

Titokzatos afgán béketárgyalás a Maldív-szigeteken

MTI

Az egyik iszlám fundamentalista szervezet szerint a Maldív-szigeteken több tucat afgán politikus és felkelő tárgyal Afganisztán békéjéről. A tálibok szerint a megbeszélésen olyan személyek egyeztetnek az afgán vezetéssel, akik megadták magukat a kormánynak. Hamid Karzai afgán elnök szerint valami folyik a Maldív-szigeteken, de ő nem vesz részt a folyamatban.


Az afgán közélet mintegy ötven befolyásos szereplője, politikusok és a tálib felkelők képviselői gyűltek össze a Maldív-szigeteken, hogy ötleteket gyűjtsenek az afganisztáni béke megteremtéséhez - jelentette be pénteken a Hezb-e-Iszlami fundamentalista lázadószervezet szóvivője. Mint mondta, a csütörtökön kezdett tanácskozás legfőbb tervei között szerepel békekonferencia megrendezése egy törzsi nagygyűlés, a loja dzsirga keretében. Az ülés további részleteiről azonban csak találgatni lehet.

"Tudjuk, hogy valami folyik most a Maldív-szigeteken, de a részleteket nem ismerjük, és nem veszünk részt a folyamatban" - állította Kabulban Hamid Karzai afgán elnök egyik szóvivője. Az indiai-óceáni szigetország kormányának szóvivője, Mohammad Zuhair viszont azt közölte, hogy Karzai képviselői is jelen vannak a megbeszélésen.

A tálibok szintén tagadják, hogy tárgyalnának a kormánnyal. A kabuli sajtónak elektronikus postán elküldött tálib üzenet szerint akik azt állítják, hogy a tálibokat képviselik a megbeszélésen, azok már nem aktív tagjai a mozgalomnak, és "megadták magukat" a kormánynak.

Az afgán elnök 2009-es második hivatalba lépésekor már kezdeményezett egy loja dzsirgát, amit az eredetileg tervezett május eleje helyett előreláthatólag május 29-ére fog összehívni a szélsőséges iszlám harcosok megbékéltetése céljából, bár erre a tálibokat nem készül meghívni.

Barack Obama amerikai elnök május elején fogadta Hamid Karzait Washingtonban, s arról biztosította, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Afganisztán és a béke megteremtése mellett. A külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy tudnak a találkozóról, de nem minősítik sem jónak, sem rossznak. "Az igazi kérdés az, hogy mi sül ki belőlük" – mondta a washingtoni külügyi tárca munkatársa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése