Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 18., péntek

Barátkozna az iszlám világgal Kína

MTI

Kína továbbra is baráti kapcsolatok ápolására törekszik az iszlám világgal - hangoztatták a kínai vezetők Pekingben, amikor fogadták Ekmeleddin Ihsanoglut, az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) főtitkárát.

Péntek délután Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszter találkozott a dzsiddai székhelyű szervezet első emberével, korábban pedig Vu Pang-kuo (Wu Bangguo), a kínai parlament elnöke fogadta Ihsanoglut.

Vu Pang-kuo ez alkalommal beszélt az iszlám országok és a fejlődő nemzetek kétoldalú cserekapcsolatainak hosszú történelméről, a hagyományos barátságról, amely Kínát és az iszlám országokat összeköti, valamint elismeréssel szólt azokról az államokról, amelyek támogatják Kínát az alapvető érdekeit szolgáló ügyekben.

Vu ígéretet tett arra, hogy Kína ezt viszonozza, s a politika, a gazdaság, a kereskedelem és a kultúra területén az együttműködés fokozására törekszik. A kínai politikus külön is tájékoztatta vendégét a többségükben muszlimok lakta Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm terület társadalmi és gazdasági helyzetéről.

A török Ekmeleddin Ihsanoglu kiemelte, hogy az OIC ellenzi a terrorizmus, a szeparatizmus és a vallási szélsőségek minden formáját, továbbá az iszlám világ és Kína közötti hagyományos barátság és együttműködés fokozásán kíván dolgozni.

Ihsanoglu korábban találkozott Vang Cuo-annal (Wang Zuoan), az állami egyházügyi hivatal miniszteri rangú igazgatójával. Vang elmondta, hogy Kína területén ezer éve élnek muszlimok, jelenleg körülbelül 21 millióan. Az országban 45 ezer mecset található, s a hívőket 55 ezer imám szolgálja. Kína-szerte tízezer iszlám intézet és mintegy 400 szervezet működik. Vang kitért arra is, hogy biztosítják a muszlim lakosság hozzájutását a "halál", vagyis az iszlám vallásnak megfelelő ételekhez. Külön is megemlítette a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területet, ahol elmondása szerint 24 ezer mecset, valamint tízezer pénteki imahely található, s ahol 29 ezer imám áll a muszlim közösségek élén.

Ekmeleddin Ihsanoglu a tavaly júliusi urumcsi (Urumqi) zavargásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy mivel az eseményekben sok muszlim meghalt, nagy nyomás nehezedett a szervezetre, s a kínai kormány engedélyével egy technikai küldöttséget indítottak a helyszínre. A főtitkár hangsúlyozta, hogy nem volt és ezután sem lesz céljuk a beavatkozás más országok belügyeibe, s aláhúzta, hogy maguk is ellenzik a vallási radikalizmust.

Ihsanoglu a török Anadolu hírügynökségnek Pekingben azt mondta, a kínai vezetőktől hallottak legfontosabb üzenete számára az, hogy vendéglátói - elismerve, hogy a hszincsiangi térségben élők jövedelme nagyon alacsony - olyan térségfejlesztési programot dolgoztak ki, amelynek eredményeként 2015-re az ujgurok lakta régióban az egy főre jutó jövedelem országos szinten is kiemelkedő lesz. Ihsanoglu azt hangoztatta, hogy szervezete a muszlimok kulturális és vallási jogainak védelmében lép fel, s ezt mindenütt a világon csakis hivatalos kapcsolatai útján teszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése