Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 6., vasárnap

Igazság Srebrenicáról: sokkoló tárlat elkövetőkről és áldozatokról

Az OSA Archívum sajtóközleménye

1995. július 11. és 18. között a boszniai szerb hadsereg több mint hétezer muzulmán férfit és fiút mészárolt le egy kelet-boszniai kisváros, az ENSZ által védett, biztonságos övezetnek nyilvánított Srebrenica környékén. A holttesteket tömegsírokba földelték el, ahonnan a maradványokat később kiásták és másodlagos sírokba szórták szét, hogy megnehezítsék a nyomozást.

A lassan tizenöt éve tartó feltárás során nyolcvan tömegsírból mintegy hatezer áldozatot azonosítottak. A tömegmészárlást a Hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék precedens értékű ítéletében népirtásnak minősítette, amit azonban sokan a mai napig nem ismernek el, dacára a napvilágra került tényeknek.

A népirtás léptékét, katonai architektúráját, előre kitervelt és precízen megszervezett végrehajtását csak a nyomozás során hatalmas és aprólékos munkával összegyűjtött dokumentumok képesek visszaadni. A segítségükkel felvázolható háborús bűnök térképe bizonyító erejű az elkövetők kilétére vonatkozóan és felelősségre vonásában.

Az adatok és dokumentumok klinikai precizitással végzett és némiképpen távolságtartó elemzése ugyanakkor rádöbbent annak a fontosságára, hogy a jelöletlen tömegsírokba sokszor hátrabilincselt kézzel és bekötött szemmel belelőtt, személyazonosságuktól megfosztott áldozatok, akik a feltárás alatt csupán azonosító kóddal és számmal szerepelnek a különféle nyilvántartásokban, mielőbb visszakapják identitásukat, és méltó temetés után elnyerjék végső nyugalmukat.

Az OSA Archivum július 2-ig megtekinthető rekonstrukciója így elsősorban a törvényszéki nyomozás, a tömegsír feltárás és az emberi maradványok azonosítási eljárási anyagaiból építkezik. A katonai térképeket, helyszínrajzokat és fényképeket, kémműholdak által készített felvételeket, a szakértői jelentéseket, a túlélők vallomásait, és filmrészleteket részben hagyományos módon, részben pedig számítógépes installációk segítségével állítjuk ki egy tömegsír rekonstruált helyszínén, a land art eszközeivel létrehozott terepen. A galéria két oldalhajójában a történet tágabb kontextusát bemutató további források állnak rendelkezésre: az archívumi kutatóteremben az OSA hatalmas idevágó gyűjteményének dokumentumait, könyveit és audiovizuális anyagait lehet tanulmányozni; a moziteremben pedig dokumentumfilmeket vetítünk. A feltárást archívumi kutatással tovább folytatni kívánó látogatók így maguk is a kiállítás részévé válnak.

A kiállítás létrehozásában közreműködtek egykori nyomozók és törvényszéki orvostani szakértők, illetve a Sense Agency,a szarajevói Eltűnt Személyek Felkutatásával Foglalkozó Nemzetközi Bizottság és az Eltűnt Személyek Intézete.

Az OSA Archívum kiállítása június 2. és július 2. között megtekinthető a budapesti Centrális Galériában. Figyelmeztetés! Jellegükből adódóan a bemutatott dokumentumok sokkoló hatásúak lehetnek, ezért a kiállítást csak tizenhat éven felüli látogatók számára ajánlják.

A kiállítás plakátja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése