Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 4., péntek

Ismét megbüntettek egy nikábot viselő autóvezetőt Franciaországban

MTI
Megbüntettek egy 23 éves francia nőt az észak-franciaországi Maubeuge közelében, mert a szem kivételével a teljes testet és arcot eltakaró muzulmán öltözetet, nikábot viselt autóvezetés közben.
A nő által vezetett gépkocsit motoros rendőrök állították meg szerda délután, mert azt hitték, hogy egy álarcos ember ül a volánnál - közölte a helyi prefektúra. A rendőrök 22 eurós büntetést szabtak ki a fiatal nőre azzal az indokkal, hogy a ruházata nem biztosított megfelelő látási viszonyokat, és hátráltatta a biztonságos vezetésben. A nő megtagadta a büntetés kifizetését, és vitatja annak a jogosságát, azt állítva, hogy a nikáb viselése egyáltalán nem akadályozza a vezetésben.

Fotó: Wikipedia
Alig két hónappal ezelőtt egy hasonló eset heves vitát váltott ki Franciaországban: akkor Nantes közelében büntetett meg a rendőrség egy közúti ellenőrzés során egy nikábot viselő autóvezetőt, hasonló indokkal. Miután a nő a médiában vitatta a büntetés jogosságát, s férje is nyilvánosan védelmére kelt, a francia kormány azzal fenyegette meg a szélsőséges muzulmán köröket látogató férfit, hogy visszavonhatják francia állampolgárságát, miután poligámiában él.

A francia kormány májusban fogadta el a szem kivételével az egész arcot takaró muszlim viseletek, a nikáb és a burka teljes betiltásáról szóló törvényjavaslatot, amely júliusban kerül a törvényhozás elé. A tervek szerint a tiltott öltözéket viselők 150 eurós bírsággal vagy úgynevezett állampolgársági tanfolyam elvégzésének kötelezettségével lesznek büntethetők. Közvélemény-kutatások szerint a legtöbb francia támogatja a tilalmat, de az államtanács arra figyelmeztetett, hogy a teljes tiltás a szabadságjogok szempontjából alkotmányba ütközne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése