Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 7., hétfő

Megnyílt az első női bank Iránban

MTI

Megnyílt Iránban az első, kizárólag nők részére kialakított bankfiók Iránban, kielégítve azon konzervatív családok igényét, akik elzárkóznak attól, hogy a gyengébb nem tagjai idegen férfiak közreműködésével intézzék pénzügyeiket.

Az iráni forradalom nyomán 1979-ben bevezetett iszlám törvénykezés, a saría értelmében a nők nem kerülhetnek közvetlen kapcsolatba a családjukon, illetve rokonságukon kívül álló férfiakkal. Ennek a jogszabálynak a betartása azonban sok esetben, például bevásárláskor vagy banki ügyintézésnél lehetetlen, hiszen a kiszolgáló személyzet legtöbbször az ellenkező nem tagjai közül kerül ki.

E probléma kiküszöbölése céljából nyitotta meg Irán egyik legnagyobb kereskedelmi bankja, a Bank Melli az első olyan bankfiókot, ahol női alkalmazottak szolgálják ki kizárólag a gyengébb nem tagjait – jelentette az IRNA teheráni hírügynökség.

A csak nők számára fenntartott szolgáltatások az elmúlt években egyre elterjedtebbé váltak Iránban. Néhány városban már vannak taxik, amelyeket a gyengébb nem tagjai vezetnek, hogy hölgy utasokat szállítsanak, valamint sok helyütt találni olyan parkokat, ahova a férfiaknak tilos a belépés.

A Perzsa-öböl menti országban a tömegközlekedésben is szem előtt tartják a saríát: a buszokon a nők elkülönített helyen, a jármű hátsó részében foglalhatnak helyet.

Iránban a muszlim nőknek be kell tartaniuk az iszlám öltözködési kódex előírásait is, melynek értelmében a hajukat és testüket minden nyilvános helyen kötelesek eltakarni. Aki ennek nem tesz eleget, komoly pénzbüntetésre számíthat. Egy helyi jogi tisztviselő májusban elmondta, volt, hogy az eddigi legsúlyosabb ilyen büntetés 1300 dollárnak, azaz mintegy 300 ezer forintnak megfelelő pénzbírság volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése