Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 20., vasárnap

Megreformálták a muszlim stranddivatot


Török Hanna cikke a Borsban
Mar a római korból is maradtak fent mozaikképek, melyeken a hölgyek a bikiniszerű ruhában fürdőznek, de az áttörésre 1946-ig kellett várni. Azóta feltartóztathatatlanul hódít a bikini.

Megreformálták a muszlim stranddivatot
1928-ban ilyen frivol volt a tengerparti fürdőruhadivat – a muszlim nők most is csak sokrétegű ruhában mártózhatnak csak meg a habokban
Fotó: Europress, Reuters

Súlyokat varrtak az alsó szegélybe
A reformkor hozta ismét divatba a fürdőkultúrát. Ekkortájt, tehát a 18. században jelentek meg először Európában a kifejezetten fürdőzésre szánt ruhadarabok: hosszú, köntösszerű viseletben volt csak illendő a hölgyeknek nyilvánosan vízbe ereszkednie, és a ruha természetesen csakis olyan anyagból készülhetett, amely nedvesen sem lett átlátszó. De még ez sem volt elég: nehogy a vízben fellebbenjen az anyag, ezért a szoknyarész alsó szegélyébe kis súlyokat varrtak.
Aki járt már arab országban, tapasztalhatta, hogy a muszlim nők kénytelenek a fejük búbjától a bokájukig érő, sokrétegű ruhában megmártózni a tengerben. Gondoljunk bele, milyen súlya lett pillanatok alatt a ruhának, nem beszélve a megszáradás lehetetlenségéről.

Most két divattervező is 21. századi megoldást talált a problémára. Az indonéz Ait Djajaleksana először önmaga számára készített elasztikus anyagból olyan fürdőruhát, amely bár megfelel a vallási előírásoknak, mégis könnyű, kényelmes, és nem utolsósorban még csinos viselet is. Mára övé a muszlimvilág legnépszerűbb fürdőruha bolthálózata.

Aheda Zanetti sportosabb megoldást választott: muszlim nőknek tervezett fürdődresszei leginkább búvárruhára hasonlítanak, bár a kapucnis részt úgy alakították, hogy abban a nagy konty is elfér.

A burqininek elnevezett változatnak köszönhetően az ausztrálok megalakították az első, muszlim lányokat, asszonyokat kiképző parti mentőcsapatot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése