Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 5., csütörtök

Az első muszlim- zsidó konferencia Bécsben

A Kitekintő cikke

Vasárnap vette kezdetét az osztrák fővárosban az első alkalommal megrendezett Muszlim-Zsidó Konferencia (Muslim Jewish Conference) - adta hírül a Die Presse és a Jüdische Allgemeine Zeitung.

A konferencián több mint 25 országból 60 résztvevő van jelen, többségében egyetemista. A Kitekintő tudomása szerint a konferenciának öt magyar származású résztvevője is van.

A vallásközi konferencia vasárnap vette kezdetét és péntekig tart, ez idő alatt a résztvevők előadásokat hallgatnak meg, majd - többek között - olyan konfrontatív témákat fognak vitatnak meg, mint az iszlámofóbia és az antiszemitizmus. A konferncia ötletgazdája két fiatalember: a bécsi Ilja Sichrovsky és a líbiai származású, szintén bécsi Ehab Bilal.

A szervezők az idei konferencia fő témáját tekintve első sorban a közös problémákra szeretnének fókuszálni, ezért magáról a közel-keleti konfliktusról nem esik olyan sokszor szó. A szervezők szerint ugyanis először közös nevezőre kell jutni, és csak azt követően lehet mélyebben taglalni az akutabb témákat.

Számos prominens vendégelőadó színesíti a programot: Marc Schneier rabbi, Ibrahim Issa és Marc Raphael Guedj rabbi. A MJC kezdeményezést Bill Clinton volt amerikai elnök is üdvözölte.

A szervezők reményei szerint ezt követően minden évben megrendezésre kerül majd a konferencia, más és más helyszínen, és remélhetőleg egyszer majd a közel-keleti konfliktusról is képesek lesznek békésen és egymást megértve beszélgetni.

A Kitekintőn a későbbiekben egy magyar résztvevővel készített interjú is elérhető lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése