Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 22., vasárnap

Egyiptomban és Irakban is tüntetések tarkítják a Ramadánt

Független Hírügynökség

Folyamatos áremelések, perzselő hőség, valamint az áram-és vízhiány keserítik meg a böjtölő egyiptomiak életét ezekben a hetekben. A nehéz helyzet miatt egymást érik a tüntetések, miközben a kormány takarékoskodásra szólítja fel a polgárokat. Az iraki Naszirijában 16 ember, köztük 10 rendőr megsérült egy tüntetésen, ahol az áramszünetek ellen tiltakoztak a helyiek. A "Hol az áramunk?" jelszavat skandáló tömeg kőzáport zúdított a rendőrökre, néhányukat bottal is elverték.

Áremelések és áramszünetek keserítik meg az egyiptomi Ramadánt


Egyiptomban legutóbb Fájjúm kormányzóságban zártak le egy utat a feldühödött falusiak. Az áramszünet miatt tüntetőket a rendőrség rövidesen szétzavarta, a helyzet ugyanakkor nem oldódott meg. A legrosszabbkor jött az idei Ramadán sok muszlimnak - a legtöbb érintett országban ez az év legmelegebb időszaka. Az előírás szerint ilyenkor nem lehet enni, vagy inni napkeltétől napnyugtáig, viszont minden este lakoma kezdődik. Ezzel együtt nagyon megnő az áram-és vízfogyasztás is, amit az elöregedett infrastruktúra nem bír el. Az energiaellátásért felelős miniszter a napokban megígérte, hogy új erőműveket építenek Egyiptomban, míg más illetékesek a Földközi-tenger partján létesítendő atomerőműről beszéltek. Addig is arra biztatják az embereket, hogy spóroljanak az árammal, például az ünnep idején szokásos esti díszkivilágítás kikapcsolásával.

Az élelmiszerárak szintén elégedetlenséget okoznak az arab országban. A lapok szerint a cukor, a rizs vagy a zöldségféle ára rövid idő alatt 30 százalékkal emelkedett, míg a hús, például a baromfi még annál is többel. „Minden fölment, a zöldség, a hús, a hal, a tészta is, csak a fizetéseink nem változtak” - panaszkodott egy közalkalmazott az egyik helyi újságnak. Vannak a kormány által fenntartott olcsóbb bevásárlóhelyek is, azonban hosszú órákig kell várni, amíg sorra kerül az ember. A napokban az egyik ilyen boltnál tragédia is történt: egy szívbeteg fiatalember összeesett és meghalt a kenyérért folytatott lökdösődésben.

Érzékenyen érinti Kairót az is, hogy Oroszország az ottani aszály miatt év végéig leállította a búza exportját, miközben a világ legnagyobb liszt-felvásárlója éppen Egyiptom. A kormányzat ugyanakkor azt állítja, hogy ura a helyzetnek, és négy hónapra elegendő kenyérhez való liszt van a raktárakban.

Összecsapások Irakban az áramkimaradások miatt

A rendőrök csak vízágyúval tudták feloszlatni a tömeget, amely szombat este verődött össze az iraki Naszirijában, ahol néhány hét alatt ez már a második megmozdulás volt az áramkimaradások miatt. A tüntetők közül 40-et letartóztattak a hatóságok. „Azért demonstráltunk, mert úgy érezzük, hogy a kormányzatnak nincs megoldása az elektromos problémára, és csak hamis ígéreteket tesznek” - mondta az egyik felvonuló hozzátéve, hogy a túl nagy hőség miatt aludni sem tudnak.

Az iraki áramfogyasztás naponta átlagosan 8 ezer megawatt, de nyáron, amikor a hőmérő higanyszála gyakran 50 fok fölé kúszik, akár a 14 ezer megawattot is eléri, több helyen korlátozásokra kényszerítve a szolgáltatót. Ilyenkor csak a saját generátorral és üzemanyaggal rendelkezők tudják hűteni tovább az élelmiszerüket, vagy működtetni a légkondicionálást egész nap.

Az elégedetlenség júniusban a déli-iraki Bászrában véres tüntetésbe torkollt: a rendőrök rálőttek a köveket hajigáló tüntetőkre két ember halálát okozva. A tiltakozás miatt le kellett mondania az áramellátásért felelős miniszternek is, noha Núri al-Maliki kormányfő figyelmeztetett, hogy nincs gyors megoldás az áramkimaradások okainak megszűntetésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése