Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 14., kedd

Muszlim összetartás: a szandzsákiak a törökök szerbek feletti győzelmének örültek


Szerbia válogatottja nem jutott a döntőbe a kosárlabda világbajnokságon. Nagyon rosszul esett mindenkinek, mert ettől a generációtól sokat vártak. Leginkább a címvédő spanyolok felett aratott férfias győzelem után esett rosszul a vereség pont a törököktől. Persze nincs veszve az ügy, lesz még világverseny. A papíron gyengébb török csapatot elvileg a bírók is segítették a mérkőzésen, sőt a győzes kosár szabályos voltát is sokan vitatják. A pontszerző ugyanis, bizonyos amatőr felvételek szerint, rálépett a vonalra, mikor a palánk felé tört. Hogy rálépett-e vagy sem, az már mindegy. Nagy meglepetésre bukta szerb csapat a döntőt, ez a lényeg. Még nagyobb meglepetést okozott azonban Szerbiában az, hogy a muszlim többségű, ám Szerbiához tartozó Szandzsák országrészben (Dél-Szerbia) igazi utcabál kezdődött a török győzelem után. Az utcán sokan azt skandálták: ez nem Szerbia.

A Szandzsák "fővárosa" Novi Pazar, amelynek polgármestere sietett elkenni a témát a szerb sajtóban. A város vezetője szerint nem szép, ami történt, mert a Szandzsák Szerbiában van, nem Törökországban, de kiemelte azt is,hogy sok évnyi diszkrimináció és Belgrád mostoha bánásmódja is kellett ahhoz, hogy a környéken élő muszlim lakosság ne érezze otthon magát Szerbiában.

Meho Mahmutovics szerint Boszniában is találni olyanokat, akik nem Bosznia-Hercegovina csapatának szurkolnak egy-egy összecsapáson, hanem Szerbiának, róluk mégsem beszélnek. A polgármester kitért a magyar és a bolgár kisebbségre is, amelynek tagjai valószínűleg ugyencsak saját nemzetük csapatát támogatják a sporteseményeken, mégsem veszik elő őket az országos lapokban. A polgármester szerint nem csak azért szorítanak a török csapatnak a szandzsákiak, mert vallásuk azonos a törökökével, hanem azért is, mert a válogatott néhány játékosa szandzsáki származású. "A szerb válogatott játékosai ráadásul olyan tetoválásokat is viselnek, amelyek sértik a muszlim lakosságot" - tette hozzá Mahmutovics a Pressnek adott interjújában egyértelműen Milan Gurovics volt válogatott Drazsa Mihajlovics (csetnikvezér) tetkójára célozva. A polgármeseter szerint az sem segít a konfliktus kezelésében, hogy egy-egy szerb győzelem után a "lelkes" szerb szurkolók előszeretettel rongálják a dzsámikat.

Az esetről készült felvételek ITT tekinthetőek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése