Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 3., vasárnap

Az iszlám fenyegetné Németországot?

Geert Wilders berlini látogatásáról először blogunk számolt be a magyar médiában.



MTI

A német igazságügyi miniszter élesen bírálta egy holland jobboldali populista politikus berlini fellépését és előadásában elhangzott kijelentéseit.


Geert Wilders szombaton este egy berlini szállodában mintegy 500 főnyi fizető közönség előtt azt állította, hogy az iszlám Németország nemzeti identitását, demokráciáját és jólétét fenyegeti. Szerinte az iszlám nem vallás, hanem ideológia, amely egyáltalán nem mérsékelt, célja pedig az iszlám jogrend, a saría világméretű bevezetése, ha kell, erőszak árán is.

A holland szónok többször kitért a német történelemre, amikor az iszlám általi fenyegetést emlegette. A veszélyt a nemzetiszocializmushoz és a kommunizmushoz hasonlította, azt vetve az "uralkodó osztály" szemére, hogy nem észleli a veszélyt. "Vajon megismétlődnek a weimari köztársaság végzetes hibái?" - tette föl a kérdést Wilders.

Egyúttal támadta Angela Merkel kancellárt és a parlamenti pártokat, mert - úgymond - beletörődnek az ország iszlamizálásába. Márpedig "egy mecsetekkel és elfátyolozott arcú nőkkel teli Németország már nem lesz Schiller és Heine, Bach és Mendelssohn Németországa" - állította.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter visszautasította Wilders kijelentéseit. Mint fogalmazott, "kétes hollandiai alakok tanácsai aláássák azokat az erőfeszítéseinket, amelyek a muzulmán polgártársak integrációját szolgálják".

A német kormány minisztere szerint a feladat az, hogy "erősítsük az iszlám pozitív erőit. A németországi lakosság egyes rétegei ellen irányuló jobboldali populista támadások viszont megosztják a társadalmat. Az integráció hosszú távon csak ott járhat sikerrel, ahol a mások gondolkodásmódja és hite nemcsak türelemre, de tiszteletre is talál".

Wilderst egy berlini CDU-képviselő hívta meg a német fővárosba; René Stadtkewitzet emiatt kizárta soraiból a berlini képviselőház CDU-frakciója. Az illető szeptember elején bejelentette, hogy még az idén új pártot fog alapítani, amelynek alapállása polgári-liberális lesz. A pártba nem léphetnek be sem szélsőjobb-, sem szélsőbaloldali emberek. Tárt karokkal várják viszont mindazokat a demokratákat, akik a német alkotmány talaján állva akarnak politizálni, és elegük van abból, hogy nem mondhatnak nyíltan, szankcióktól sem tartva véleményt az ország nyilvánvaló problémáiról.

Stadtkewitz neve 2009-ben vált ismertté, amikor az élére állt annak az állampolgári mozgalomnak, amely meg akarta akadályozni egy mecset építését Berlin északkeleti kerületében, Pankow-ban.
Wilders fellépése ellen mintegy 80 ember tüntetett az előadás helyszínéül választott berlini szálloda előtt "Nácik kifelé!" szavalókórussal. A fővárosi sajtó értesülése szerint a holland vendég előadására 150 eurós belépővel lehetett bejutni. A pénzt állítólag a Wilders személyi biztonságát szavatoló őrző-védő szervezet kapta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése