Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 23., kedd

A tádzsik hatóságok több mint ezer iszlámtanuló hazatérését eszközölték ki

MTI

A beteges parádés kocsis: Emomali Rahmon
A tádzsik hatóságoknak két hónap leforgása alatt több mint ezer, külföldi - egyiptomi, iráni és pakisztáni - muzulmán egyházi (sic!) iskolákban illegálisan tanuló diák hazatérését sikerült kieszközölniük - közölte kedden a tádzsik külügyi szóvivő.
Davlat Nazrijev szerint a hazatérés jobbára önkéntes alapon történik az említett országok hivatalos szerveinek teljes egyetértésével és támogatásával. Hangsúlyozta, hogy kizárólag olyan diákokról van szó, akik törvénytelenül tartózkodnak külföldön, és amolyan féllegális, gyanús oktatási intézményekben tanulnak. Azok, akik tekintélyes medreszékben (muzulmán vallási iskolák) tanulnak, szabadon folytathatják tanulmányaikat - tette hozzá.
A diákok hazatérésére irányuló kampány Emomali Rahmon államfő kezdeményezésére indult. Az államfő a tanév kezdete előtti tádzsikisztáni körútja során felszólította a szülőket, hogy hozzák haza gyerekeiket. "Azt hiszik, hogy ők ezekben a medreszékben az iszlám szent vallást tanulják? Nem, ott terroristákat és szélsőségeseket képeznek ki belőlük" - hangoztatta Rahmon.
Megfigyelők szerint a tádzsik hatóságokat aggasztja az, hogy az országban nő a fundamentalista hittérítők, illetve az olyan szélsőséges vallási szervezetek tagjainak a száma, mint a Hizb ut-Tahrir al-Iszlami vagy az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma. A tádzsik szakszolgálatok ez utóbbi szervezetet tették felelőssé az ország keleti részének megingatásáért, ahol szeptemberben több mint 40 kormánykatonát öltek meg a szélsőségesek. Öt iszlamistát letartóztattak az ország második legnagyobb városában, Hudzsandban, ugyancsak szeptemberben történt merénylettel összefüggésben, amelyben három rendőr életét vesztette, és 28-an megsebesültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése