Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 20., hétfő

Irán orrán



Fogadjunk, te sem tudod, hol végzik a világon a legtöbb orrplasztikát! A helyes válasz: Iránban.

Szociológusok sokasága elemezte már, mi az oka annak, hogy a nyugati világban a fiatalok mind nagyobb számban vetik alá magukat plasztikai műtétnek, és mit árul el ez a folyamat a tizenévesek önképéről. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy a legtöbb orrplasztikát nem az Egyesült Államokban vagy valamelyik nyugat-európai országban végzik, hanem egy arab államban, egészen pontosan az iszlám köztársaságban, Iránban (Természetesen Irán nem arab ország. Egy ilyen baki a cikk hitelességét is kétségbe vonja. - szerk.)
A becslések szerint ebben az országban évente hatvan-hetvenezer, többnyire fiatal nő és férfi esik át az orrát átalakító beavatkozáson. Az érintettek száma egyre nő, mivel mind többen vélik úgy, hogy engedelmeskedniük kell a „nyugati“ kultúra és szépségideál nyomásának, és súlyos pénzek, illetve fájdalom árán is meg kell változtatniuk perzsa típusú orrukat olyanra, amilyeneket az amerikai filmekben és divatmagazinokban látnak.
Az orrplasztika fővárosa
Teheránt csak úgy emlegetik, mint a világ orrplasztika-fővárosát. A jelenségről Orr iráni módra címmel már dokumentumfilm is készült, amelyet nemrégiben nálunk is játszották a televíziók. Szakértők úgy vélik, az iszlám állam szigorú öltözködési előírásai bosszulják meg magukat azzal, hogy az egyébként csadorba kényszerített fiatal iráni nők még annál is többet foglalkoznak a megjelenésükkel, mint divat- és szépségőrült európai társnőik. Ennek a folyamatnak a része az is, hogy rekordszámban sorakoznak a plasztikai sebészek rendelői előtt, vagyonokat költve szépségük fokozására.
Míg az Egyesült Államokban a szépségsebészek legtöbb páciense zsírleszívást rendel, addig itt a tökéletes profil a cél. Nem csoda, hiszen ha a női testet leplek fedik el a kíváncsi férfitekintetek elől, akkor az ifjú arab hölgyek olyasmire fogják költeni a pénzüket, ami a fátyol alól is kilátszik. Ez ad magyarázatot arra, hogyan vált Irán, ahol előfordult már, hogy az erkölcsrendészet elkobozta a lányok szemhéjfestékét és szájfényét, a világ legtöbb orrplasztikával büszkélkedő országává. Érdekes módon ez a fajta machináció nem vívta ki az iszlám szabályok betartásán őrködő hatóságok ellenérzését: a műtét engedélyezett, és számos magas hivatalt betöltő főpap lányai is átesnek rajta.
Olyan akarok lenni, mint Angelina Jolie!
Ha azt hinnénk, orr és orr között nincs, nem lehet óriási különbség, nagyot tévedünk! Az Iránban jellemző perzsa formájú orr általában nagyobb, mint a hollywoodi sztárok – nemritkán ugyancsak sebész közreműködésével előállított – finom vonalú vagy pisze orra. A fiatal arab lányok viszont éppen erre vágynak: szerintük a “nyugati” orr egyszerűen szebb, mint ami az ő arcuk közepén ékeskedik, és többnyire Jennifer Lopez, Nicole Kidman vagy Angelina Jolie fotójával felfegyverkezve érkeznek a szépségsebész rendelőjébe.
Az iráni orr-őrület állítólag akkor kezdődött, amikor a helybeliek parabola-antennáik segítségével minden tiltás ellenére elérték a nyugati tévécsatornákat, és szembesültek a Hollywoodban divatozó arcokkal. Azóta mind több fiatal lány érzi úgy, hogy a Barbie-baba jellegű orr az egyedüli elfogadható szaglószerv egy magára valamit is adó nő számára. A beavatkozás valósággal státuszszimbólummá vált, az operáción átesett lányok – és mind nagyobb számban fiatal férfiak is – büszkén sétálnak az utcán az orrukat fedő kötéssel.
Sőt, olyanok is akadnak, akik akkor is kötést hordanak, ha magára a beavatkozásra nem volt pénzük. A műtét ugyanis 1500 dollár körüli összegbe kerül, bár jóval alacsonyabb áron is elérhető, csak az a kérdés, megéri-e. Amióta ugyanis mindenki orrműtétre vágyik, az igazán jónevű sebészeknél sokat kell várni, ezért sokan fordulnak kevésbé megbízható orvosokhoz. Ez pedig súlyos elváltozásokat, olykor helyrehozhatatlan szövődményeket okoz.
Műköröm és gyémánt a szájban
Az elmúlt évek során számtalan egyéb esztétikai beavatkozás is elterjedt az iszlám köztársaságban: a fiatal nők szívesen műttetik meg az állukat, csináltatnak műkörmöt, tetetnek hamis gyémántokat az ínyükbe vagy kérnek szemöldök-tetoválást. Mindezek népszerűsége azonban meg sem közelíti az orrplasztikáét. Megfigyelők szerint a nyugati szépségideál követésének vágya csak az egyik ok, ami arra ösztönzi a fiatal arab lányokat, hogy kés alá feküdjenek. Legalább ilyen jelentős szerepe van annak, hogy túlságosan ráérnek önmagukkal foglalkozni, hiszen az iszlám szabályok nem túl sok teret hagynak a szórakozásnak.
Busralilmuhminin-kommentár: Természetesen az iszlám szabályok teret adnak a szórakozásnak, csak mondjuk a muszlim képes kulturáltan is szórakozni. Másrészt ez az orrmizéria nem köthető az iszlámhoz vagy Irán berendezkedéséhez, sokkal inkább arról van itt szó, hogy az iráni perzsák a Nyugatot majmolják.
Azt is érdemes megjegyezni, hogy szépészeti célzatú plasztika tiltott az iszlám szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése