Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 7., kedd

Keresztények és muzulmánok közös megmozdulása a békéért a Fülöp-szigeteken


Az ország második legnagyobb szigetén november 25-e és december elseje között tartották meg a minden évben megrendezésre kerülő béke-hetet, amelynek megnyitásán több mint 20 ezer keresztény és muzulmán vonult fel az UCAN (Union of Catholic Asian News) ázsiai katolikus hírügynökség tájékoztatása szerint. Az 1998 óta tartó kezdeményezés célja, hogy elősegítse a békét a Fülöp-szigetek déli részén, ahol évek óta folyik a harc a sziget autonómiájáért küzdő muzulmán gerillák és a kormánycsapatok között.


„Közösen vonultunk fel, hogy közösen tegyünk tanúságot a béke iránti vágyunkról, ünnepelve különbözőségünket” – mondta Angel Calvo klaretiánus misszionárius a békemenet résztvevőinek. A szerzetes a „Békét szövők” vallásközi mozgalom elnöke, a kezdeményezés fő támogatója. A felvonuláson részt vett Ali Yacoub professzor, a muzulmán közösség képviselője, aki arra buzdította a jelenlévőket, hogy egyesítsék erőiket a béke érdekében. Induljanak ki abból, ami mind a két hit és vallásgyakorlat számára közös; ez pedig az Isten és a felebarát iránti szeretetparancsolat.

P. Giulio Marini olasz misszionárius hangsúlyozta: „küldetésünk azt igényli, hogy jobban megértsük a többi vallási közösséget, vallásosságukat és teológiájukat, valóban tiszteletben tartva mások hitét és spiritualitását”. Az egyhetes eseménysorozaton zarándoklatokra, békemenetekre, imatalálkozókra, koncertekre és filmvetítésekre került sor Mindanao-sziget nagyobb városaiban és falvaiban. A programokon részt vettek vallási és politikai vezetők, a különféle etnikai csoportok képviselői, értelmiségiek, szociális munkások, nem kormányzati szervezetek küldöttei. A békehét szervezői között elsődleges helyet foglal el a keresztény és muzulmán vallási vezetőket tömörítő Püspök-Uláma Konferencia, amelynek célja a Fülöp-szigetek kiengesztelődésének és békéjének megvalósítása. Egy-egy üzenetben az ország protestáns egyházai, valamint a bennszülöttek közössége is csatlakozott a kezdeményezéshez. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése