Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 25., kedd

A Hezbollah vezetheti a libanoni kormányt

MTI


Michel Szuleimán libanoni államfő a radikális síita Hezbollah (Isten Pártja) mozgalom által támogatott Nadzsíb Mikátit bízta meg kedden kormányalakítással. A világ leggazdagabb emberei között számon tartott, 55 éves dollármilliárdos Mikáti 2005-ben három hónapig már volt kormányfője Libanonnak. Megbízása után közölte, hogy csütörtökön kezdi meg kormányalakítási tárgyalásait. Két lehetősége van: csak az Irán-barát Hezbollah embereiből alakít kormányt, vagy megpróbál nemzeti egységkormányt létrehozni az eddigi kormányfő, Szaad Haríri és támogatói részvételével.


Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője két napja azt mondta, hogy egységkormány létrehozását szeretné, Nadzsib Mikáti pedig kedden kijelentette, hogy egész Libanont akarja képviselni.

Szaad Haríri hétfőn azt közölte, hogy nem vesz részt olyan kormányban, amelyet a Hezbollah támogatását élvező személy vezet. Hívei, és még több ezer szunnita kedden több városban tüntetett az ellen, hogy olyan kormány alakuljon Libanonban, amelyet a síita Hezbollah támogat. Megfigyelők szerint sokan attól tartanak, hogy a muzulmán felekezetek közötti ellentétek erőszakba torkollnak, mint 2008-ban, amikor a bejrúti utcai összecsapásokban nyolcvanegy embert megöltek.

Az új kormány megalakítása azért vált szükségessé, mert a Szaad Haríri vezette nemzeti egységkormány januárban a Hezbollah által delegált miniszterek kiválása miatt működésképtelenné vált. A Hezbollah azért hagyta ott a kormányt, mert nem teljesítette azt a követelését a miniszterelnök, hogy ne működjön együtt az apja, Rafik Haríri egykori kormányfő 2005-ös meggyilkolása ügyében vizsgálódó ENSZ-bírósággal, amely várhatóan a szervezetet teszi felelőssé a bűntényért. A Hezbollah tagadja, hogy bármi köze lett volna Rafik Haríri megöléséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése