Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 30., vasárnap

Mítosz az amerikai iszlám terrorizmus

A Kitekintő cikke

Az amerikai politikai elit a létező problémák helyett az iszlám terrorizmusra fókuszál, amely nem jelent valós fenyegetést – állítja a Time magazin


A Time magazin minapi cikkében arról ír, hogy az amerikai társadalom számos súlyos kihívással néz szembe állampolgárai jólétét és biztonságát illetően, mint például a tucsoni lövöldözés és ennek nyomán a fegyvertartás jogi szabályozásának hiányosságai, ennek ellenére a politikai osztály számos tagja a hazai iszlám terrorizmusra, mint egyre növekvő veszélyre hívja fel a figyelmet. Az Amerikában élő muszlimok radikalizációjának jeleként értékelik például Anwar al-Awlaki, jemeni székhelyű  internet imám tevékenységét, aki az Egyesült Államok elleni harcra buzdítja az amerikai muzulmánokat, a tavaly decemberben történt karácsonyfa robbantási kísérletet Portlandban és több más hasonló meghiúsult merényletet is.
A Gallup Intézet 2009-ben végzett felmérése szerint az amerikai muzulmánok jóval nagyobb mértékben elégedettek életkörülményeikkel, mint más nyugati országokban élő társaik, míg a Rand Corporation nevű agytröszt tavaly készített jelentése alapján többségük távol tartja magát a dzsihádista eszméktől és az erőszakra való buzdítástól. A cikk ezért a politikai elit nézeteit paranoiának tartja, amely nem képes megfelelően felmérni az országot fenyegető valós veszélyeket. Ezen felül a tényeket sem veszi figyelembe, miszerint 9/11 óta egyetlen civil sem vált iszlamista terrorcselekmény áldozatává.
A kérdésre, hogy mégis miért él tovább az amerikai iszlám terrorizmus mítosza, úgy véli, hogy az ideológiai színtér mindkét szereplőjének ez áll érdekében. Jobboldalon a fenyegetés hangoztatása lehetővé teszi a terrorizmus elleni civilizációs harc eszméjének folyamatos fenntartását, míg a baloldalon alátámasztja azt az érvelést, hogy az amerikai külpolitika a terroristák új generációját hozza létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése