Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 18., péntek

Al-Karadavi szónokolt a Tahrír téren

MTI

A Tahrír téren több százezer ember gyűlt össze a Mubarak-rezsim egy héttel ezelőtti bukását ünnepelve. Helyszíni beszámolók szerint a téren ünnepi volt a hangulat: fúvószenekar menetelt a tömegben, néhányan pedig a dél-afrikai futball világbajnokság révén népszerűvé vált vuvuzelákat fújtak.
"A forradalom nem ért véget, amíg nincs új Egyiptomunk" - hangoztatta Juszef al-Karadavi sejk, a muzulmán ulémák (hittudósok) világszövetségének elnöke a Tahrír téren elmondott, a tévében is közvetített prédikációjában. Felszólította az egyiptomi hadsereget, hogy "szabadítsa meg" az országot a Mubarak által alakított kormánytól. A jelenlegi kabinet összetételében javarészt ugyanolyan, mint amelyet Mubarak alakított meg röviddel lemondása előtt; a kormány átalakítása a következő napokban várható.
Juszef al-Karadavi ugyanakkor arra szólította a hívőket, hogy legyenek türelmesek az országot irányító katonai vezetőkhöz. Meggyőződését fejezte ki, hogy a legfelső katonai tanács nem fogja elárulni a népét.
Az Egyiptomban és szerte az arab világban nagy tekintélynek örvendő hitszónok felszólította az arab vezetőket, hogy hallgassák meg a népüket, és kezdjenek vele építő párbeszédet. "Felszólítom az arab vezetőket: ne állítsák meg a történelem folyását. A világ megváltozott... és belül az arab világ is megváltozott" - hangoztatta a hitszónok.
Arról is beszélt a hatalmas tömeg előtt, hogy az egyiptomi forradalom a vallási elkülönülés feletti győzelem is volt. "Itt, a Tahríron a keresztények és a muzulmánok egymás mellett állnak. Nincs többé az az átkozott viszály" - hangoztatta al-Karadavi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése