Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 17., csütörtök

Az iszlám történelmi világ pénzeiből nyílt kiállítás Keszthelyen

MTI


Közel másfél ezer év iszlám pénzeit mutatja be az a kiállítás, amelyet csütörtökön csaknem húsz ország nagykövetének jelenlétében nyitottak meg a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban.


Czoma László, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott: az Ibériai-félszigettől Indiáig terjed az a terület, ahonnan a 14 évszázad fizetőeszközei származnak. A gyűjtemény Szilágyi Mihályé, akinek többezres kollekciójából válogatták ki a mintegy 200 pénzt.
A múzeumban Gedai István, a Magyar Numizmatikai Társulat tiszteletbeli elnöke, valamint Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára méltatta az arab világ múltját, történelmét, művészetét és a mai kapcsolatokat. A tárlatmegnyitót kiemelt rendőrségi biztosítás kísérte, az iszlám országok nagyköveteinek jelenléte miatt Keszthely belvárosában fokozott ellenőrzést vezettek be.
A keszthelyi bemutatón az iszlám országokban ma használatos dínár vagy líra mellett olyan pénzeszközök is láthatók, amelyek neve valószínűleg a legtöbbeknek különlegesen hangzik, mint az altin, az akcse, a beslik, a kurus vagy a zolta.
A tárlat pénzeinek legkorábbi darabja 622-ből származik. A középkori Oszmán Birodalom, a történelmi Törökország kontinensekre kiterjedő területéről származó fizetőeszközök, vagy a mongol, iráni és indiai birodalom pénzei ugyancsak szerepelnek a tárlókban.
Az iszlám pénzek június végéig láthatók a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban, ahol évek óta látogatható a 23 iszlám ország művészeti kincseit bemutató állandó kiállítás is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése