Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 25., péntek

Ismét több százezren tüntettek Kairóban

MTI


A népszerű Korán-olvasó Mohamed Dzsibril
Több százezren tüntettek pénteken a kairói Tahrír téren, fenntartva a nyomást a katonai kormányzaton reformok bevezetése érdekében, és lemondásra szólítva fel a megbuktatott Hoszni Mubarak elnök rezsimjének pozícióban maradt tagjait. A központi kairói tér volt a színhelye a Mubarak elleni 18 napos hatalmas tömegmozgalomnak. A pénteki nagygyűlést abból az alkalomból tartották, hogy a tiltakozók fő követelése, az elnök távozása két héttel ezelőtt teljesült. A tüntetés szónokai aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a hadsereg nem elég gyorsan valósítja meg a reformokat, köztük a rendkívüli törvények hatálytalanítását, a politikai foglyok szabadon bocsátását és Mubarak híveinek hatalomból való eltávolítását.


Ezrek ismételgették, hogy nem hagyják el a teret addig, amíg Ahmed Safik miniszterelnököt, a Mubarak-korszak "csökevényét" el nem mozdítják hivatalából. Többen líbiai zászlókat lengettek, támogatásukat fejezve ki a szomszédos arab ország rendszerellenes tüntetőinek.

A demonstrálók bejelentették, hogy péntekenként folytatják nagygyűléseiket, amíg követeléseik nem teljesülnek.

A tömeg a téren tartotta a hagyományos pénteki muzulmán imát. Mohammed Dzsibril sejk prédikációjában Mubarak Nemzeti Demokrata Pártjának feloszlatását követelte, Mazhar Sahín imám pedig szolidaritását fejezte ki a diktátor Moammer Kadhafi uralma ellen lázadó líbiaiakkal.

A Mubarak-rendszerben betiltott, de megtűrt iszlamista irányzatú Muzulmán Testvériség üdvözölte Hillary Clinton szerdai nyilatkozatát, amelyben az amerikai külügyminiszter kijelentette: "minden olyan pártnak, amely elkötelezte magát az erőszakmentesség és a demokrácia mellett, joga van részt venni az egyiptomi választásokon". Esszam al-Erian szóvivő az al-Maszri al-Jóm napilap pénteki számában nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy Clinton szavai annak a korábbi washingtoni stratégiának a felülvizsgálatát jelentik, amely az arab világ zsarnoki rezsimjeit támogatta, és küzdött a Muzulmán Testvériség ellen. Szavai szerint ez az "elhibázott" amerikai politika vezetett a zsarnoki rendszerek elleni népfelkelésekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése