Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 9., szerda

Jobbikosok is köszöntötték az iráni iszlám forradalom ünnepét

A Bar!kád beszámolója


A forradalmárok Khomeini képeivel
Az iráni iszlám forradalom 33. évfordulójának, Irán nemzeti ünnepének az alkalmából adott fogadást az egyik fővárosi hotel dísztermében a perzsa ország nagykövetsége. Az ünnepségen jobbikos képviselők is részt vettek, Gyöngyösi Mártont, a nemzeti párt frakcióvezető-helyettesét pedig egy beszéd megtartására is felkérték.

Az iráni iszlám forradalom 1978-ban tört ki Mohamed Reza Pahlavi sah elnyomó, az ország gazdaságának súlyos károkat okozó, korrupt uralma ellen. 1979 elejére sikerült elűzni az uralkodót, és a Ruhollah Khomeini ajatollah vezette siíták kerültek hatalomra. Az új vezetés 1979. április 1-jén kikiáltotta az Iráni Iszlám Köztársaságot, amelynek december 3-án fogadták el az alkotmányát, és nagyjából 1981-re sikerült befejeznie az államberendezkedés kialakítását.

Dr. Saead Seyed Agha Banihasihemi, Irán magyarországi nagykövete köszöntötte röviden a forradalom évfordulójára, egyben Irán nemzeti ünnepére emlékező egybegyűlteket. A diplomata megemlékezett a forradalomról és kiemelte annak jelentőségét hazája mindennapjaira vetítve.

Gyöngyösi Márton a Jobbik frakcióvezető-helyettese (az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke) beszédében kiemelte: személyesen is büszke rá, hogy az országnak abból a térségéből, a Jászságból származik, melynek lakói rokonságban vannak az ókori Irán népével. Kiemelte: bár Magyarország földrajzilag Nyugaton van, szellemileg és lelkileg a magyar nemzet a kelethez kötődik. Hangsúlyozta: kívánatos lenne az elmúlt húsz év kizárólag transzatlanti külpolitikájának az egyensúlyba állítása, emellett egy nagy erejű gazdasági és kulturális nyitás a Kelet, így az Iráni Iszlám köztársaság felé. Ez Gyöngyösi szerint immár indokolható a világpolitikai térképen egyre jobban eltolódó határokkal, az eddigi transzatlanti Status Quo közeljövőbeni megszűnésével is. 

Gyöngyösi szerint a Kelet politikai, gazdasági, pénzügyi és katonai növekedése világpolitikai szinten is megkérdőjelezhetetlen. Példaként említette a hallgatóságnak Közép-Ázsia országait, Kínát, Törökországot, Oroszországot, a muszlim világot és Iránt. 

A jobbikos politikus szerint ezek az országok úgy voltak képesek elérni elképesztő fejlődésüket, hogy a pozitív változások komoly katalizátora volt egy-egy nemzet hatalmas történelmi, kulturális öröksége. A fejlődő Irán ötezer éves történelme, hagyománytisztelete ma tükröt tart a globalizálódó nyugati világnak, melyet a korrupció, a kettős mérce alkalmazása, a képmutatás és a hazugság jellemez.

Gyöngyösi szerint Irán 1979 óta nyugatbarát politikáról váltva visszatért a gyökereihez, tradícióihoz. A nyugati Irán-ellenes propagandáról elmondta: lehet, hogy az iráni rendszer nem makulátlan, talán nem is tökéletes, de ez az iráni emberek által választott út. A jobbikos politikus többek közt a magyar forradalmakkal is párhuzamot vonva érzékeltette a két nép függetlenségi vágyát a jelenlegi világhatalmi béklyóktól.

A nemzeti párt részéről Gyöngyösi mellett jelen volt az ünnepségen Hegedűsné Kovács Enikő, Szilágyi György, Vágó Sebestyén, ifj. Hegedűs Loránt, Lenhardt Balázs, Balczó Zoltán és Hegedűs Tamás.

Horváth Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése