Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 3., csütörtök

Muszlim vezetők emlékeztek Auschwitzban

Az Inforádió híre

Közel 150 muzulmán vallási vezető látogatott el zsidó és keresztény képviselők társaságában az egykori auschwitzi haláltáborba, hogy megemlékezzenek annak felszabadításáról, és erősítsék a vallások és kultúrák közötti párbeszédet. 

A marokkói, jordániai, török és iraki muzulmán vezetők útját a párizsi polgármester és az ENSZ által létrehozott, úgynevezett Aladin-projekt szervezte meg. Utóbbi azt tartja feladatának, hogy világszerte oktassa a holokauszt történetét a muzulmán lakosságnak, például azzal, hogy arabra és perzsára fordíttatta le Anna Frank naplóját.

A muzulmán világban a közel-keleti helyzet miatt erős az ellenszenv Izraellel szemben, és ezt néha zsidóellenes megnyilvánulások fejezik ki.

Az auschwitzi táborlátogatáson a muzulmán országok képviselői mellett izraeli, európai, orosz, amerikai és ENSZ-képviselők vettek részt, holokauszt-túlélőkkel közösen.

"Aki tagadja a holokausztot Auschwitzban és a népirtást Srebrenicában, az szintén népirtást követ el" - jegyezte meg Bosznia-Hercegovina jelenlévő főmuftija, Mustafa Ceric.

Anduljalil Sajid brit mufti arról beszélt, hogy "a muzulmánoknak együtt kell működniük zsidó barátaikkal, mert Európában erősödik az antiszemitizmus, és ahol ez jelen van, ott azt az iszlamofóbia követi".

Bertrand Delanoe párizsi főpolgármester pedig azt mondta: az a tény, hogy annyiféle ember jött el, megerősíti, hogy a holokauszt emberiség elleni bűntény volt. Elan Steinberg, az amerikai holokauszt-túlélők és azok leszármazottait képviselő szervezet alelnöke példa nélkülinek nevezte a közös látogatást.

Az Aladin-projekt képviselői fontosnak tartották kiemelni Karim Lahizsi, az Iráni Emberjogi Liga vezetőjének részvételét. A projekt honlapján egyszerű formában ír a nem-zsidók számára a judaizmusról és a nem muszlimok számára az iszlámról, és rávilágít a két közösség történelmi kapcsolataira.

Egyiptom, Tunézia, Irán és Algéria hivatalos képviselői azonban különböző okok miatt lemondták részvételüket a látogatáson. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése