Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 7., hétfő

Rossz állapotban vannak a török kori emlékek Pécsett

MTI

Két kivételtől eltekintve meglehetősen rossz állapotban vannak Pécs török kori emlékei – adta hírül az Új Dunántúl Napló hétfőn.


A dzsámiban a kiállítás új, a minaret továbbra is használhatatlan
(saját felvétel)

A kivétel a katolikus templomként működő Széchenyi téri Gázi Kászim-dzsámi és Kórház téri Jakováli Hasszán-dzsámi. Utóbbit a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága újíttatta fel tavaly, de pályázati és saját forrásaik nem voltak elegendőek a minaret rekonstrukciójához. A Ferencesek utcájának végén álló török fürdő burkolókövei meglazultak, Ferhád pasa Kazinczy utcai dzsámijának romjai is évek óta „érintetlenek”. A volt gyermekkórház udvarán álló türbe jó állapotú, „környezete azonban többet érdemelne”.

A tettyei romok egy része majd leomlott
(saját felvétel)
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tervezi a felújításokat, pénzügyi támogatások nélkül azonban tehetetlen. Bardi Terézia igazgatóhelyettes azt mondta: folyamatosan pályáznak és beruházási keretükből költenek a pécsi műemlékekre. Idén nem látványos, de fontos munkákat terveznek, köztük a Jakováli Hasszán-dzsámi minaretje villámvédelmi rendszerének kiépítését, az elektromos kapcsolók cseréjét, a belső falak tisztítását, konzerválását. Emellett szeretnének kertet építeni Idrisz baba sírhelye körül. Korábban szóba került, hogy 2010-ben, Pécs Európa Kulturális Fővárosa programja évében teljesen megújul több török kori emlék, de ez nem valósult meg – olvasható a baranyai napilapban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése