Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 10., csütörtök

Rostoványi Zsolt: Túlzás Egyiptom és Irán között párhuzamot vonni

Az InfoRádió riportja

Rostoványi Zsolt
Amerika és Izrael is a "demokrácia vagy stabilitás" dilemmával küzd Egyiptom ügyében - mondta Rostoványi Zsolt egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában. A Közel-Kelet szakértő szerint túlzás Egyiptom és Irán között párhuzamot vonni. Még akkor is, ha fönnáll annak a lehetősége, hogy az ellenzéki Muszulmán Testvériség pozícióba kerülése esetén felülvizsgálhatják az Izraellel kötött békemegállapodást.

 Nyilvánvaló, hogy a térségben érdekelt Egyesült Államok és a zsidó állam sem akarja tétlenül nézni az egyiptomi eseményeket, és szabad folyást engedni a dolgoknak. De lehet-e beleszólásuk az ügyekbe? Rostoványi Zsolt szerint attól mindkét állam tartózkodik, hogy közvetlenül beleszóljon az eseményekbe. A szakértő azonban úgy véli, nem véletlen, hogy Simon Peresz zsidó elnök rendkívül pozitívan nyilatkozott Hoszni Mubarakról, és dicsérte az egyiptomi vezetőt, mint a stabilitás zálogát, aki megkötötte a különbékét a zsidó állammal.

A zsidó államot az aggasztja nagyon, hogy ha bekövetkezne a változás, és szabad választásokat tartanának Egyiptomban, akkor bizonyára igen jól szerepelne a Muzulmán Testvériség nevű ellenzéki csoport.  Tőlük pedig a zsidó állam rendkívüli módon tart. Olyannyira, hogy a mostani egyiptomi eseményeket állandóan az 1979-es iráni iszlám forradalommal állítják párhuzamba, amikor a sah vezette hatalmat elsöpörték - fejtette ki Rostoványi Zsolt.

A szakértő azonban ezt a párhuzamot teljesen tévesnek tartja, inkább hasonlítaná Egyiptomot Törökországhoz. Az viszont kétségtelen - jegyezte meg -, ha a Muzulmán Testvériség pozícióba kerülne, akkor nem kizárt, hogy felülvizsgálják a zsidó állammal kötött békemegállapodást. Ráadásul az egyiptomi tüntetőknél is nagyon komoly zsidóellenes megnyilvánulásokkal lehetett találkozni.

Bármennyire is az erőszak elvetése és a béke mellett tett hitet a Muzulmán Testvériség, a békeszerződés felülvizsgálatának nagyon komoly következményei lennének az egész régióban - figyelmeztetett a szakértő.

Izraelben attól félhetnek - fűzte hozzá Rostoványi Zsolt -, hogy az esetleges hatalomváltás után megváltozik Egyiptom eddig pozitív álláspontja a Gáza övezet ügyében, és viszonya a palesztinokhoz, ami növelné a zsidó állam biztonsági fenyegetettségét.

A Közel-Kelet szakértő szerint ugyanez a dilemma vonatkozik az Egyesült Államokra is a "stabilitás vagy demokrácia" kérdésben. Nem véletlen, hogy Barack Obama elnök az első napokban csak semmitmondó nyilatkozatokat adott az egyiptomi helyzetről, hiszen neki Mubarak elnök az egyik első számú szövetségese a régióban - jegyezte meg.

Ezért próbál Amerika olyan megoldást találni, hogy ha Mubaraknak mennie kell is, az utódja mégis olyan vezető legyen, aki tovább ápolja ezt a jó viszonyt. Erre még Omár Szulejmán tűnik a legalkalmasabbnak, hiszen kiváló izraeli kapcsolatai is vannak.  Amerika tehát most már valóban nem bánná, ha Mubarak nem töltené ki az idejét a választásokig, hanem a mostani alelnök venné át a hatalmat - szögezte le a szakértő.

A teljes interjút ide kattintva meghallgathatja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése