Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 24., csütörtök

Wang Meng muzulmán süteménymárkája

A Kínai Rádió írása


Mint közismert, a kínai konyha és étkezési kultúra hosszú múltra tekinthet vissza és az egész világon nagyon híres. A kínai gasztronómia fontos részét képezik a sütemények, édességek. Pekingben él egy muzulmán ember, aki muzulmán süteménymárkát alkotott. Ő Wang Meng, a pekingi Xiangjuzhai vállalat főigazgatója,.
Az 1960-as években született Wang Meng a 90-es években katonaidejének letöltése után egy vállalatnál kezdett dolgozni. A húszas éveiben járó Wang Mengnek havi 128 jüan jövedelme volt, ami nagyon magas fizetés volt abban az időben. Azonban házassága után és megszületett a gyereke, és ezzel minden megváltozott. Mint Wang Meng visszaemlékezik: a 128 jüan fizetésből csak 4 doboz tejport lehetett venni, ezért hogy megoldja gyermeke élelmezését, üzlettel kezdett foglalkozni.
Kezdetben a szülei nem értették meg Wang Menget, ezért nem is támogatták törekvésében. Akkoriban Kínában senki sem volt gazdag, Wang a barátaitól kölcsönözött pénzt, amivel üzletelni kezdett. Úgy gondolta, hogy az élelmiszer mindenki számára nagyon fontos, ezért választotta a sütemény készítését. Ezután kezdett süteménykészítést tanulni és rögtön el is adta készítményeit. Ahogy a szakmát egyre jobban elsajátította, Wang Meng süteményei is egyre finomabbak lettek, az üzlet pedig beindult. Nemsokára Wang megnyitott egy süteményboltot, és felvett néhány munkást. Süteményei egyre híresebbek, ismertebbek lettek. Wang üzleti filozófiája az volt, hogy a minőség mindennél fontosabb, a biztonság a vállalat fejlődésének érdeke.
Tízegynéhány éves fejlődés után a Xiangjuzhai ismeretlen süteményboltból az egyik leghíresebb pekingi édességipari vállalattá vált. A 2008-as pekingi olimpiai játékok idején Xiangjuzhai biztosította a muzulmán süteményeket 16 ország vezetőinek.
A pekingi Gu asszony tudósítónknak kijelentette, hogy nagyon finom a vállalat által készített sütemény, neki nagyon tetszik, nemcsak ünnepek idején vásárolja, hanem máskor is, néha ajándékként adja másoknak.
Mivel a vállalat egyre nagyobb lett, fejlődéséhez tőkére és szakemberekre volt szükség. Szerencsére a kormány támogatta a vállalatot. Wang Meng tájékoztatása szerint 2008-ban a kormány támogatási alapjának segítségével berendezéseket vásároltak. 2010-ben ismét szerzett 400 ezer jüant a kormány támogatási alapjától. A pénzből új termékeket állított elő. Idén a Xiangjuzhai vállalat Peking környékén egy közel 20 ezer négyzetméteres korszerű üzemet épített. Itt 600 alkalmazottnak adnak munkát.
Wang Meng szerint a vállalat sikere a kiváló szakembergárdától függ. Ebben ő maga is élen jár egy amerikai egyetemen MA-fokozatot szerzett, most pedig doktorálni szeretne. Minden évben a vállalat bevételeinek 5 százalékát fordítja a munkatársai továbbképzésére.
A 26 éves Wang Xue a Xiangjuzhai egyik igazgatója. Tudósítónknak kijelentette, nagy öröm számára, hogy ilyen vállalatnál dolgozhat, sokat tanult a képzések során, 2009-ben a vállalat több mint egymillió jüant fordított a munkatársak képzésére.
A vállalat jövőbeni fejlődésével kapcsolatban Wang Meng nagy tervei vannak. Mint kifejtette, szeretné megerősíti a kapcsolatait és együttműködéseit az iszlám országokkal, és ezáltal a kínai élelmiszer más országokba is eljuthat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése