Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. március 2., szerda

Dokumentumfilm forog a Rózsa Flores-ügyről

MTI


„Magyarok a világ börtöneiben” címmel készül dokumentumfilm egy bolíviai újság értesülései szerint, a stáb a San Pedro intézetben 2009 óta raboskodó, a Rózsa Flores-ügyben megismert Tóásó Előddel is interjút akar készíteni.


Az HBO produkció magyar munkatársai Banai Tibor Péter rendező vezetésével már megérkeztek La Pazba - íra Los Tiempos című újság internetes kiadása, amely úgy tudja, a stáb interjúkat akar készíteni a dél-amerikai országban. A film munkálatai már megkezdődtek Ecuadorban és Peruban.

„A film a világ börtöneiben raboskodó magyarokról szól, közülük most az egyik legismertebb Tóásó Előd” - mondta a Los Tiempos újságírójának a rendező egyik közeli munkatársa. Ez az első alkalom, hogy olyan nemzetközi gyártó, mint az HBO az Eduardo Rózsa Flores-ügyről forgat. A magyarokat is érintő ügy nagy politikai és katonai vihart kavart, összesen 38 embert helyeztek vád alá - emlékeztetett a lap, megjegyezve hogy Tóásó Elődöt 2009. április 16-án tartóztatták le Mario Tadic horvát-bolíviai állampolgárságú férfival együtt abban az "antiterrorista akcióban", amelyben hárman - Eduardo Rózsa Flores, Magyarosi Árpád és az ír Martin Michael Dwyer - életüket vesztették.



A stáb célja, hogy magánemberként, rabként mutassa be Tóásót - írta a Los Tiempos. A készítők fontosnak tartják, hogy korrekt filmet készítsenek, ezért szeretnék, ha Evo Morales bolíviai elnök is feltűnne az alkotásban, így mindkét oldal véleménye ismert lehetne - idézte a lap a rendező munkatársát. A Los Tiempos úgy tudja, a stáb februárban hivatalos formában kérték Moralest, hogy adjon interjút. A filmes csapat nyolc napot tölt Bolíviában, La Paz mellett Santa Cruzban is forgatnak.

A Rózsa Flores-ügy:

2009. április 16-án a bolíviai Santa Cruz város Las Américas szállodájában bolíviai kommandósok felszámoltak egy állítólagos terrorista sejtet, amelyről feltételezték, hogy részt vett az Evo Morales bolíviai államfő elleni összeesküvésben. Az akció során agyonlőtték a csoport vezetőjének tartott, bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Eduardo Rózsa Flores külföldi hírügynökségek tudósítójaként dolgozott. Konzervatív anarchista világforradalmárnak vallotta magát, a 90-es évek elején részt vett a horvátországi háborúban. 2003-ban az Iraki Független Kormány elnevezésű disszidens szervezet szóvivője lett, később azonban szakított velük. Kapcsolatba került a magyarországi iszlám közösséggel, amelynek idővel alelnöke lett. Rózsa Flores 2008-ban ment Bolíviába.

Tóásó Előd 2008 novemberében ment ki Bolíviába, ahol - családja információja szerint - számítógépes munkát végzett. Magyarosi Árpád gyermekkori barátja volt Tóásó Elődnek. Brazíliában élt, megalapítója volt a Székely Légiónak, s tagja a Magyar Iszlám Közösségnek. Az ügy körül számtalan részlet homályos és ellentmondásos. Bolíviai kormányforrások szerint a terroristák és a kommandósok között tűzharc bontakozott ki, más források szerint azonban az állítólagos összeesküvőket kivégezték.

A bolíviai kormány állítása szerint a hatóságok egy terrorista csoportot számoltak fel, amelyet Santa Cruz-i ellenzéki vezetők fogadtak fel az államfő meggyilkolására és fegyveres lázadás kirobbantására. Ezzel szemben olyan állítás is napvilágot látott, miszerint a zsoldosokat maga a bolíviai titkosszolgálat szerződtette azzal a céllal, hogy csapdát állítsanak a szeparatista csoportoknak, és utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.

2010 decemberében a bolíviai ügyészség előterjesztette a Rózsa Flores-ügyben terrorista összeesküvéssel megvádolt 39 személy listáját, köztük szerepel a Szovátáról származó Tóásó Előd is. Az ügyész Rubén Costas kormányzó testvérét, Pablo Humberto Costast nevezte meg a fő felelősnek Rózsa Flores Eduardo csoportjának a latin-amerikai országba hívásáért és finanszírozásáért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése