Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 23., kedd

Izraeli Extrémizmus

Míg nálunk és Európa más országaiban a bőrfejű neonáci, vagy a Sztálin születésnapját ünneplő szélsőbaloldali csoportok igyekeznek megdönteni a demokratikus alapokon álló társadalmi rendet, addig Izraelre a Tórát radikálisan (félre)értelmező szélsőségesek jelentenek veszélyt. Az extrémisták célpontját nem csak az arab lakosság jelenti, hanem azok a világi zsidók is, akik felemelik szavukat mások jogainak sárbatiprása ellen. Az izraeli kormányfő szerint "az extrémizmus gonosz szele söpör végig" az országon. Ehud Olmert ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy az utóbbi időben szélsőjobboldali zsidók brutális támadások sorozatát hajtották végre az arab lakosság ellen.
A Jordán nyugati partján élő telepesek egyre sűrűbb rendszerességgel törnek be a palesztinok falvaiba, bántalmazzák az ottlakókat, megrongálják házaikat és autóikat. Pár napja egy 19 éves pásztorfiú holttestét találták meg a terület egy távoli, sivatagos zónájában. Minden valószínűség szerint a fiatalemberrel szélsőséges telepesek végeztek. Nemrég az egész világot sokkolta az a BBC által közreadott videó ami azt mutatta be, hogy a Nyugati part egyik zsidó településének lakói hogyan támadnak meg és vernek baseball ütőkkel félholtra egy idős arab asszonyt.

forrás: katinkalot.files.wordpress.com
Az ilyen jellegű atrocitások az utóbbi időben megtöbbszöröződtek, számuk csak idén 75%-kal nőtt a tavalyi évhez képest.

De vajon kik is ezeknek a brutális akcióknak az elkövetői és mi motiválja a tetteiket? Több izraeli tanulmány is arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsidó vallást radikálisan értelmező tanok rapidgyorsasággal terjednek az országban. Az ezeket vallók szerint a zsidók feladata a bibliai Júdea és Szamaria birtokba vétele, ami nem csupán a mai Izraelt és a megszállt övezeteket, hanem Libanon, Szíria és Egyiptom egy részét is magába foglalná. Szerintük ezt a területet Isten a zsidóknak szánta, ezért onnan minden idegent ki kell űzni. A Nyugati part egyik településének a rabbija nem átallotta azt a kijelentést tenni, hogy "a palesztinok állatok, és mint nem zsidók, életük kevesebbet ér, ezért meg lehet őket ölni." Az izraeli zsidó extrémizmus atyjának az 1990-ben meggyilkolt Meir Kahane amerikai származású rabbit tekintik. Kahane azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Knesszet képviselőjeként benyújtott egy indítványt, melynek értelmében az araboknak fejenként 40 ezer dolláros kárpótlást nyújtottak volna, ha önként elhagyják Izraelt. Az erre nem hajlandókat, erőszakkal deportálták volna. A rabbi a szent földön a Tóra törvényeit vezette volna be, melyek szerinte "teljességel összeegyeztethetetlenek a demokráciával."

Kahane halála után politikai örökségét két mozgalom, a Kach és a Kahane Chai vitte tovább, melyeket az Egyesült Államok terrorszervezeteknek tart nyilván. A Kahane Chai tagja volt Yigal Amir is, aki 1995-ben meggyilkolta Yitzchak Rabin miniszterelnököt. A szélsőséges cionisták ugyanis úgy gondolják, hogy aki Erec Jiszráil (Izrael földje) egy darabjáról is lemond, az áruló és halállal kell bünhődnie. Rabin pedig jelentős területeket készült átadni a palesztinoknak a
békéért cserében.

Ugyancsak Kahane tanításai inspirálták Baruch Goldsteint, az 1994-es hebroni vérengzés elkövetőjét. Az akkor 38 éves orvos géppisztolyával 29, reggeli imáját végző muszlim arabot mészárolt le.

Az extrémisták legutóbb Zeev Sternhell világhírű történészprofesszor ellen követtek el bombatámadást, aki többször is a megszállt területen épített telepek felszámolása érdekében foglalt állást. A robbanástól könnyebben megsérülő Sternhell a Peace Now mozgalom tagja, mely a palesztinokkal való kibékülést sürgeti. A szélsőségesek vérdíjat tűztek ki a szervezet aktivistáinak a fejére; 200 ezer dollárt fizetnének annak aki egyet ismegöl közülük.

Az izraeli kormány jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az amúgy is törékeny társadalmi békét veszélyeztető radikálisokat megfékezze. Ezen a téren azonban nem lesz könnyű dolga. A szélsőségesek tanításai ugyanis annál jobban terjednek, ahogyan közeledik a palesztinokkal való megegyezés. Ha ugyanis tető alá hozzák a békszerződést, Tel-Aviv valószínűleg feladná a Nyugati part legnagyobb részét és ezzel a bibliai zsidó királyság egy darabját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése