Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 22., hétfő

Rágalmazási turizmus Nagy-Britanniában


Rágalmazási turizmus: Nagy-Britanniában nyújt be keresetet a Mohamedet parodizáló dán újságíró ellen a próféta több tízezer leszármazottja – tudósít a Times.

A becsületsértési pert egy szaúd-arábiai ügyvéd vezeti, a felperesek pedig a világ minden tájáról szállnak be az ügybe: a Közel-Keleten kívül Észak-Afrikán át egészen Ausztráliáig. Mark Stephens brit ügyvéd személyesen látta a tíz dán újságnak eljuttatott papírokat, melyben Yamani egyértelműen kijelenti, Londonban tervezi beadni a pert. Az ügyvéd azzal tervezi indokolni döntését, hogy a karikatúrákat az internet segítségével Nagy-Britanniában is láthatták.
A rágalmazási turizmus különösen kedvelt célpontja az Egyesült Királyság, mivel a szigetország becsületsértési törvényei inkább a sértettnek kedveznek, például az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol a véleménynyilvánítás szabadsága kap nagyobb hangsúlyt ilyen ügyek esetén.

Stephens szerint a mintegy 95 ezer próféta-rokon akár azt is állíthatja, egyenesen személyük ellen szólt a dán lap viccesnek szánt rajza. „Mohamed örökösei különleges helyet foglalnak el a muzulmán világban... Ha az ember gúnyt űz a prófétából, azzal gyakorlatilag őket is köznevetség tárgyává teszi” – mondta a brit ügyvéd a Timesnak, majd hozzátette, ha a kérdéses angol bíróság visszadobja az ügyet, az komoly diplomáciai gondokat okozhat.

A precedensek ismeretében korántsem egyértelmű az elsőre nevetségesnek tűnő per kimenetele. Egy amerikai író egyedül az Egyesült Államokban megjelent terrorizmusról szóló könyve miatt is Londonban indított pert egy magát károsítottnak vélő szaúdi üzletember – és mivel az internetes rendelés segítségével a műből 23 darab Nagy-Britanniába is eljutott, a bíróság 100 ezer font összegű kártérítést ítélt meg.

Ebbe Dal, a dán újságíró-szövetség elnöke sajnálatát fejezte ki a per miatt, majd bírálta mind Yamani megalapozatlan beadványát, mind az ezt megengedő angol joggyakorlatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése