Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 30., péntek

Belgiumban betiltották a burka viselését

MTI

A belga parlament alsóháza megszavazta azt a törvényt, amely megtiltja a muzulmán nők arcát elfedő burka viselését nyilvános helyeken.

A tilalom nem csupán közintézményekben tiltja a burkaviselést, hanem minden közterületen, így az utcán is, és e vonatkozásban mindeddig egyedülállónak számít Európában. Kivételt jelenthetnek a nyilvános ünnepi rendezvények, azokat azonban előbb engedélyeztetni kell a helyi önkormányzatnál.

A törvény akkor lép életbe, ha a szenátus is megszavazza. Ez - parlamenti vélekedések szerint - júniusban vagy júliusban várható, és a pártok álláspontjának ismeretében nem lehet arra számítani, hogy a felsőház megvétózná az alsóház döntését. A képviselőházban mindössze ketten tartózkodtak, mindenki más igent mondott a tilalomra. A szabály megszegésének esetére 25 euró pénzbírságot vagy hét napi elzárást ír elő a törvény.

burka

A tilalom nem nevezi néven a burkát és a nikábot - az előbbi az egész testet elfedő viselet, az utóbbi pedig az arcot eltakaró kendő -, hanem azt mondja ki: ruházattal tilos az arcot részben vagy egészben úgy elfedni, hogy az már azonosíthatatlanná teszi azt.

Egyelőre nem lehet megítélni, hogy a törvény mekkora felzúdulást válthat ki az ország egyre növekvő lélekszámú - főként a Maghreb-országokból, elsősorban Marokkóból, Algériából, illetve Tunéziából érkezett - muzulmán lakossága körében. E hagyományos muszlim viseletet ugyanis eddig is meglehetősen ritkán lehetett látni Brüsszelben.

A belga parlament képviselőháza akkor mutatott fel gyakorlatilag teljes nemzeti egységet a tilalom megszavazásában, amikor Belgium belpolitikai válságba süllyedt, szétesett a kormány, mert a flamandok és a vallonok nem tudtak megegyezni egymással egy nyelvileg vegyes választókerület kettéválasztásában.

A burka- és nikábviselési tilalmat egyfelől azzal a - liberálisnak mondott - érvvel támasztják alá, hogy ezek a viseletek a nő alávetettségét mutatják, és benne a nő "mozgó börtönben" van. Másfelől a terrorizmus ellen küzdő biztonsági szerveket adott esetben zavarja, ha nem látják az elfedett muzulmán női arcot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése