Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 9., péntek

Erdogan: Izrael jelenti a legfőbb fenyegetést a közel-keleti békére

MTI

A török miniszterelnök szerint jelenleg Izrael jelenti "a legfőbb fenyegetést a békére" a Közel-Keleten. Recep Tayyip Erdogan Párizsban nyilatkozott szerdán újságíróknak Nicolas Sarkozy francia elnökkel tervezett munkaebédje előtt.

Törökország Izrael legfőbb szövetségese a muzulmán világban, de a két állam közötti viszony a 2008 végi gázai konfliktus óta megromlott.

"Ha egy ország aránytalan erőt vesz igénybe Palesztinában, Gázában, foszforbombákat használ, nem fogunk gratulálni. Inkább azt kérdezzük tőle, hogyan tehette ezt ... Volt olyan támadás, amelyben 1500-an haltak meg (Gázában), és hazugságokkal indokolták" - hangoztatta Erdogan.

"Goldstone zsidó, és a jelentése egyértelmű" - hangsúlyozta a török kormányfő. Erdogan az ENSZ által megbízott, Richard Goldstone vezette vizsgálóbizottság jelentésére utalt, amely az izraeli és a palesztin felet is elmarasztalta, megállapítva, hogy mind Izrael, mind a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin mozgalom megsértette az emberi jogokat, és háborús bűnöket követett el a háromhetes háborúban. "Nem azért ez az álláspontunk, mert muzulmánok vagyunk. Az álláspontunk humanitárius" - tette hozzá a török miniszterelnök.

Erdogan kitért arra is, hogy Izrael nukleáris fegyverekkel rendelkezik, de ezt hivatalosan soha nem ismerte el. Úgy ítélte meg, az a tény, hogy a zsidó állam sem írta alá az atomsorompó-egyezményt, nem mentesíti az alól, hogy a kérdésről nyíltan beszéljen a nemzetközi közösség előtt.

Erdogan párizsi látogatásának elsődleges célja hazája uniós csatlakozásának támogatásáról meggyőzni a francia elnököt, aki nyíltan ellenzi Törökország belépését az Európai Unióba.

"Nem tartom reménytelennek a helyzetet. Úgy gondolom, hogy Nicolas Sarkozy változtathat álláspontján" - vélekedett találkozójuk előtt a török miniszterelnök. Erdogan hosszan sorolta azokat az érveket, amelyek szerinte Törökország csatlakozása mellett szólnak, mint például a híd szerep a nyugati és a muzulmán világ között, valamint a törökországi reformok előrehaladása: "Törökország már most sokkal több kritériumot teljesített, mint a 27 tagország némelyike, legyen szó politikai, vagy a maastrichti gazdasági kritériumokról."

A régóta tagjelölt Törökország hivatalosan 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, de belépését több jelentős tagállam ellenzi. Franciaország Németországhoz hasonlóan a teljes jogú tagság helyett egyfajta kiváltságos partneri viszony mellett van. Olyan konkrét akadályok is nehezítik Ankara és az EU közeledését, mint a ciprusi konfliktus, azaz a szigetország északi részének 1974 óta tartó török megszállása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése