Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 9., péntek

Minaret Fesztivál Érden


Több országos érdeklődést is vonzó program van, lesz és áll szervezés alatt városunkban. Június 12-től az Első Fesztivál főként a fiatalokat mozgathatja meg, a nyár végén, ősz elején pedig érdekes színfolt lehet a Minaret Fesztivál megrendezése.

Alig pár hete múlt, hogy a Magyar Írószövetséggel karöltve érdekes irodalmi és gasztronómiai "kirándulásra" invitálta a város az érdi - és máshonnan is szép számmal érkező - lakosokat. A Szepes Gyula Művelődési Központban a Költészet Napja alkalmából halhattuk T. Mészáros András köszöntő beszédét, majd Bartók László előadóművész és Kalocsai Andrea hangján élvezhettük nagy költőink verseit. Az Igricek Együttes megzenésített verseket adott elő, majd Dörner György kalauzolásával hárfa muzsika mellett élvezhette a közönség az Osváth Korona Étterem ételremekeit.

Míg a "Vendéglő a Parnasszuson" talán inkább a középkorú és idősebb korosztály letisztult igényeit volt hivatott kielégíteni, addig a június 12-én kezdődő háromnapos fesztivál, az Első Fesztivál főként a fiatalabb korosztályt célozza meg. Hogy igény van rá az biztos - Érd egy fiatal város, ahol az átlag életkor 35 év alatti és ennek a fiatal felnőtt generációnak nincs igazán szórakozási lehetősége Érden - mondta el az ÉrdCenternek Nemes Attila. A rendezvény helszínéül az Ercsi úton található sportpálya két színpada szolgál majd, ahol országosan ismert zenekarok mellett számtalan érdi fellépővel is találkozhatunk. A sportpálya 4-8 ezer ember befogadására is alkalmas, ahol nem csak a zenéé lesz a főszerep - hanem valódi fesztiválhoz méltóan - sport és egyéb lehetőségek is tarkítják a programot: pl. közéleti szereplők bevonásával térségi focibajnokságot szerveznek, de ha bárkinek focizni lesz kedve ezt meg is teheti a fesztivál ideje alatt annak területén, sőt a kreatívabbak a direkt erre a célra felállított graffiti falat is összepingálhatják.

A fesztiválra a napi jegy 2500 Ft, a bérlet pedig 4900 Ft. Jegyeket először a május 1-én felállított fesztiválsátorban vehettek az érdeklődők, majd 10-től bármely olyan helyen, ahol lottó szelvény feladható, amely országosan mintegy 4500 értékesítési helyet foglal magában.


Az Első Fesztivál persze nem az egyetlen országos jellegű rendezvénye lehetne Érdnek, hiszen már folyamtban van a Minaret Fesztivál tervezése is. Magyarországon mindössze 3 helyen található minaret, az emberek az érdiről tudnak legkevésbé. A fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy itt Érden is lehet találni ilyen építészeti különlegességet. A fesztivál területe Ófaluban a minaret és a kastély közötti részen lenne, amelyet igazi keleti bazárként képzelnek el a szervezők: sok-sok árus, könyvektől a ruhákig - természetesen a megfelelő szinvonal biztosítása mellett. Konkrét időpont még nincs, mert az eseményre szeretnék meghívni a Nobel-díjas török írót, Orhan Pamukot is - a Magyar Írószövetséggel közösen. Amennyiben sikeres az egyeztetés és a szervezés időben lezárulhat, akkor az esemény az Érdi Napok időszaka alatt valósulna meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése