Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 9., péntek

Az osztrákok fele fél az iszlámtól


A Die Presse ismertet egy közvélemény-kutatást, miszerint az osztrákok túlnyomó többsége fenntartásokkal viseltetik a muzulmán bevándorlókkal szemben. A Focus a németországi orvoshiánnyal és következményeivel foglalkozik.

A konzervatív bécsi napilap Az osztrákok fele fél az iszlámtól című cikkében ismertet egy aligha meglepő közvélemény-kutatási eredményt. A cikk szerint az iszlám elsősorban félelmet vált ki az osztrákokból. A linzi Imas közvélemény-kutató intézet vizsgálata szerint minden második osztrák fenyegetést lát az iszlámban és majdnem háromnegyedük nem hiszi, hogy az összeilleszthető a nyugati világ értékrendjével. A megkérdezettek 72 százaléka azt is panaszolta, hogy a bevándorolt muzulmánok életformája nem kellően idomul az osztrák „játékszabályokhoz”. 71 százalék vélte úgy, hogy az iszlám nem illeszthető össze a nyugati demokráciáról, szabadságról és toleranciáról kialakított felfogással.

Mindössze négy százalék fogadná el minden további nélkül, ha közeli családtagja egy muzulmánnal kötne házasságot. Már három százalék esetében most is ez a helyzet, különösen magas a vegyes házasságok száma Bécsben. A minaretek elfogadottságára is rákérdeztek, a válaszadók 59 százaléka „inkább ellenzi” azok építését, míg 51 százaléka szerint a mecsetek építését és az iszlám fejkendőket be kellene tiltani. Továbbá egy lista alapján a nyugati keresztény országok és a keleti iszlám államok tipikus jellemzőire is rákérdeztek a közvéleménykutatók. Ausztriát – mely a keresztény hagyományú országokat képviselte – olyan államként írták le, ahol jók az iskolák és az egyetemek, a lakosság nagy része jólétben él, demokráciában, személyes jogokkal is rendelkezik, s a polgárai szabadon élhetnek. Majd e tulajdonságokat a felsorolásban követte a törvény előtti egyenlőség, az életöröm, a kemény gazdasági verseny, a más vallásúakkal szembeni tolerancia, valamint a segítőkészség és a embertársaik iránti szeretet.

Az osztrákok a muzulmán államokra különösen jellemzőnek tartják a nemek eltérő jogait, a szigorú erkölcsiséget, az elmaradottságot, a másként gondolkodókkal szembeni türelmetlenséget, a mély vallásosságot és korrupciót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése