Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 9., péntek

Illegálisan hallgatták le a telefonokat

Kosztolányi Bálint cikke a Kitekintőn

Illegálisnak találták az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség azon gyakorlatát, hogy felhatalmazás nélkül hallgasson le telefonokat. A szeptember 11. utáni gyakorlat szerint a terrorfenyegetettség indokolta ezt a tevékenységet, azonban úgy tűnik a törvények nem.

A mostani pert egy azóta feloszlott muszlim jótékonysági szervezet az Al Haramain indította, melyet ezen tevékenység érintett. A Bush, majd az Obama adminisztráció is igyekezett az ügyet leállítani, arra hivatkozva, hogy annak folytatása államtitkokat fedhet fel.

A döntés visszamenőleg megkérdőjelezi a Bush adminisztráció felfogását a végrehajtó hatalomról, jóllehet a megfigyelések egy részét a kongresszus 2008-ban legalizálta. Obama szenátorként támogatta ezt a döntést.

A jelenlegi kormányzat szintén erőteljesen támaszkodik hasonló programokra az Al-kaida elleni harcában, noha továbbra is bírósági engedélyre van szükség, amennyiben a célpont amerikai állampolgár vagy szervezet. A Nemzetbiztonsági Ügynökség többször most is túllépi a hatáskörét ilyen ügyekben, az adminisztráció ezek kijavítását ígéri.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése