Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 8., csütörtök

„Újra kell értelmezni a Koránt”

Ali Abdul-Amir Allawi, a Szaddám Huszein utáni Irak minisztere a budapesti Közép-európai Egyetemen beszélt tegnap arról, hogy az iszlám belső reformja elkerülhetetlen, és bármennyire idegen a vallásuktól, újra kell értelmeznie szent írását, a Koránt, hogy a kor kihívásaival szembe tudjon nézni.

A 20. század elejéig tízből kilenc muszlim élt nyugati uralkodó irányítása alatt, talán így jobban érthető, hogy miért a Koránból levezetett szigorú vallási előírásokon alapuló, több ezer éves sária jogrend szerint élnek az arab országok többségében. Allawi szerint addig nem érvényesülhetnek az iszlám országokban a második világháború után elfogadott emberi jogi törvények
és gondolatok, amíg a muszlim gondolkodással nem sikerül elfogadtatni a demokrácia, a szólásszabadság és a tolerancia alapvető eszméit.

Ehhez kell újraértelmezni a Koránt. Az emberek legalapvetőbb cselekedeteit is a vallási dogmákon alapuló törvények irányítják, a büntetőjogban még a szemet szemért elv dominál. Ráadásul a szent szövegek félreértelmezése sok erőszakos konfliktus alapja.

Az újraolvasásnak vannak kezdeményezői, bár többségük száműzetésben él, de elkezdődött a folyamat. A Nyugat hatásait nem lehet elzárni, az internet és a televízió számtalan lehetőséget ad a kulturális globalizációra, amivel az új generációk élnek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése