Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 22., csütörtök

Indonéz vallási útmutatás Párizsnak és Brüsszelnek

MTI

Franciaország és Belgium bűnt követ el, ha betiltja a testet és az arcot is takaró muszlim öltözet viseletét, azzal ugyanis megsértené a nők jogait – mondta ki csütörtökön a legfőbb indonéziai vallási hatóság.


Egyértelműen a tilalom ellen vagyunk. Ha a törvényt elfogadják, az azt jelentené, hogy Belgium és Franciaország korlátozza a muszlim nők jogát vallási kötelezettségeik teljesítésében – jelentette ki a legnagyobb muszlim ország vallási hatóságának, az ulémák tanácsának elnöke, Amidhan. Ha biztonsági megfontolásokból is kerül sor a tilalom bevezetésére, a félelmek akkor is túlzóak. Igazságtalanság minden kendőbe burkolózó nőben potenciális veszélyforrást látni – tette hozzá a vallási vezető.

A belga képviselők a csütörtöki plenáris ülésen döntenek a szem kivételével az egész arcot takaró öltözékek teljes tilalmának elfogadásáról. Ez a burkához és nikábhoz hasonló ruhákat veszi célba, azok tételes felsorolása nélkül. A francia kormány szerdán kijelentette, hogy a törvényt, amely az arcot takaró muszlim viseletek közterületekre vonatkozó általános tilalmát tartalmazza, májusban terjesztik elő.

Az ulémák tanácsa a legfőbb vallási hatóság Indonéziában, ahol a 230 milliós lakosság 90 százaléka muszlim. Az arcot takaró viselet hordása nem szokás az országban, a muszlim nőknek csak egy része vesz fel kendőt.

A Korán értelmezése országonként változó. Egyes közel-keleti államokkal ellentétben Indonézia muszlim vallású lakosai nem fedik el az arcukat. Azonban tiszteletben kell tartanunk az ő vallási meggyőződésüket is – tette hozzá Amidhan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése