Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 18., vasárnap

Kéttucatnyi név a meggyilkolandók listáján

A Heti Válasz cikke

Példátlan döntésre szánta el magát a Fehér Ház: Obama elnök arra hatalmazta fel a Központi Hírszerző Ügynökséget, hogy gyilkoljon meg egy amerikai állampolgárt.

A megölendő személy: Anwar al-Awlaki, radikális muszlim pap, aki a déli Új-Mexikó szövetségi államban született, de pillanatnyilag Jemenben él, és feltételezések szerint az al-Kaida szolgálatába szegődött.

Terrorelhárítással foglalkozó amerikai szakértők szerint neve kapcsolatba hozható számos terrorista összeesküvéssel, merénylettel; köztük például a tavaly karácsonyi bombamerénylet-kísérlettel, valamint a tavaly novemberben, a világ egyik legnépesebb katonai bázisán, a texasi Fort Hoodban történt lövöldözéssel.

Mivel Awlaki amerikai állampolgár, ezért a CIA-nek különleges engedélyt kellett kérnie a Fehér Háztól, hogy likvidálhassa őt. Ezt az egyébként igencsak különös tényt kommentálva, Bush elnök egyik volt munkatársa a The New York Times című napilapnak azt mondja: az Egyesült Államok történetében, tudomása szerint, még soha nem hoztak ilyen döntést, de mindenesetre a Bush-érában még csak szóba sem került ilyesmi.

Ez annyiban igaz, hogy konkrét személy meggyilkolását ugyan valóban nem rendelték el, de George W. Bush azért aláírt egy titkosított (de persze nyilvánosságra került) hírszerzési direktívát, amely 2001.szeptember 11-e után szintén arra hatalmazta fel a CIA-t, és a hadsereget, hogy likvidáljon olyan külföldön élő amerikaiakat, akik azzal gyanúsíthatók, hogy részt vettek, vagy vesznek az Egyesült Államok, vagy az Egyesült Államok érdekeltségei elleni merényletekben.

A megölendő személy

A 38 éves Awlakit az amerikai nemzetbiztonságra közvetlenül veszélyt jelentő figurának tartják - fejti ki egy hírszerzéssel foglalkozó, következésképpen a neve elhallgatását kérő szakember, aki bennfentes információkra hivatkozva azt állítja, hogy a férfi immár nem csak egyszerűen bátorít terrorakciókat, hanem aktívan részt vesz a tervezésükben, a kidolgozásukban is.

A The Washington Postnak nyilatkozó - szintén névtelenséget kérő - egyik kormányzati tisztségviselő szerint az amerikai az al-Kaida Arab-félszigeten tevékenykedő szárnyának operatív vezetője lett, és mivel aktívan szervezkedik, hogy amerikaiakat öljenek meg, ezért likvidálása törvényes és jogos. „Az Egyesült Államok kormánya azon dolgozik - amint azt az amerikai nép el is várja tőle -, hogy elhárítsa a biztonságát fenyegető veszélyeket" - hangzik egy másik kormányzati tisztségviselő hírmagyarázata a The New York Times riporterének.

Awlaki már az Egyesült Államokban is imámként serénykedett, és több amerikai nagyváros mecsetjében prédikált, mielőtt Jemenbe távozott, 2004-ben. Az amerikai hírszerző ügynökségek szakértői sokáig csak radikális nézeteket hangoztató papnak tartották, ám ez az értékelésük a tavaly novemberi Fort Hood-i lövöldözés után megváltozott.

Akkor, mint emlékezetes, a hadsereg egyik pszichiátere, bizonyos Nidal Hasszan, tizenkét katonát és egy polgári alkalmazottat agyonlőtt. A nyomozás során az derült ki, hogy a mészárlás előtt rendszeres e-mail-kapcsolatban állt Awlakival, igaz, az amerikai hatóságok szerint a Jemenben élő férfi nem volt gyanúsítható a mészárlás eltervezésével.

Azután, egy hónappal később, a NorthWest Airlines menetrend szerinti járatán megkísérelt merénylet elkövetőjéről, a nigériai születésű Abdulmutallabról azt hozták nyilvánosságra, hogy állítólag Jemenben éppen ennek az Awlakinak volt a „tanítványa". Dennis C. Blair, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője nem sokkal ezt követően, egy képviselőházi meghallgatáson, nem is olyan rejtélyesen, már így fogalmazott: „közvetlen akciókat foganatosítunk terroristák ellen, s ha ez egy amerikai meggyilkolásával jár együtt, akkor erre külön engedélyt kérünk".

S a többnyire jól értesült Los Angeles Times már januárban jelezte: a CIA azon ügyködik, hogy Awlakit rátetesse a meggyilkolandók listájára. Amelyen egyébként állítólag kéttucatnyi név szerepel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése