Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 22., szerda

Tiltott és kétséges eredetű adalékanyagok

Közismert, hogy az iszlám vallás néhány élelmiszer alapanyagot tilt. Sokan hallottak már arról, hogy a muszlimok nem esznek disznóhúst, nem isznak alkoholt. Az alábbi írás az adalékanyagok világába enged egy kis betekintést. A szövegben haramnaknak a tiltott, musbuhnak a kétséges termékeket jelöltük.

Cisztein (E920, musbuh) - A cisztein a legtöbb, magas fehérjetartalmú élelmiszerben előfordul. Lehet állati eredetű (tojástejsajtjoghurtsertéskolbászmarhacsirkepulykakacsa, löncshús) vagy növényi eredetű (pirospaprikafokhagymahagymabrokkoli, zab, búzacsíra)
Csontfoszfát (E542, haram) - Élelmiszer-adalékanyag, amelyet állatok csontjából, főleg szarvasmarha- vagy sertéscsontból állítanak elő.
·         Epesav (E1000, haram) - A májban termelődik. A legtöbb emlősállat és az ember epéjében főleg két epesavsó fordul elő: a glikokolsav és taurokolsav nátriumsója. Ezeken kívül előállítottak még emberepéből antropolsavat, a disznók epéjéből hiokolsavat és a libaepében kenokolsavat.
·         Emulgeálószerek (E470-E484, musbuh)
·         Foszfolipid (musbuh) - Legtöbbször foszforsavból, glicerinből (esetleg egyéb alkoholokból) zsírsavból és legtöbbször nitrogéntartalmú komponensekből összeálló vegyület. Mind növényi mind állati szervezetben előfordul.
·         Glicerin (E422, musbuh) – Színtelen, szagtalan, viszkózus anyag, melyet széles körben alkalmaznak. Íze édeskés, enyhén mérgező. Három darab hidrofil alkoholos hidroxil-csoportot tartalmaz. Élelmiszerekben a víztartalom megőrzésére, oldószerként, édesítőszerként alkalmazzák, cukor helyettesítése esetén kalóriatartalma kevesebb, mint a cukoré, bár édessége csak a cukor 60%-a. Élelmiszerekben zsírsavak helyettesítésére is alkalmazzák. Készülhet kőolajból is.
·         Kármin (E120, haram) – A kármin nevű bogárból készülő piros vagy vörös ételszínezék. Figyelem a halal gyártók használhatnak szintén E120 jelzésű, ám szintetikus ételfestéket is!
·         Kollagén (haram) - A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme, 67% - át alkotja a porcoknak, zselés anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat. A kollagén egy szerkezeti protein, egy megszilárdító ragasztóanyag. Ugyanakkor a porcbetegségben szenvedőknek gyógyszer.
·         Lecitin (E322, musbuh) – Ma már többnyire szójából, napraforgóból vagy tojásból készülő keverék, ám lehet állati eredetű is.
·         Magnézium-sztearát (E572, musbuh) -  Előállítása során általában állati eredetű (bárányból, sertésből származó) sztearinsavat használnak. Élelmiszerek esetén elsősorban csomósodást gátló anyagként, valamint emulgeálószerként alkalmazzák.
·         Pepszin (musbuh) - Az oldható fermentumok (enzimek) közé tartozó anyag, amely a gyomor nyálkahártyájában levő ú. n. pepszin-mirigyek által termelődik és így a gyomornedvnek állandó alkotórésze. A pepszint a gyomorbajok némely eseteiben gyógyszerül használják és rendszerint a kérődző állatok oltógyomrából készítik.
·         Renin (musbuh) – Vesében termelődő enzim.  Ugyanakkor a gyógyászatban is használatos.
·         Sellak (E904, haram) – Az indiai lakktetű elgyantásodott váladéka. A lakktetűk váladéka költési időszakban kéregszerűen lepi el a növények ágait és leveleit. Ez a kéreg színanyagot és gyantaszerű masszát tartalmaz. Cukorkákhoz és jégkrémekhez használt fényezőanyag.
·         Sztearinsav (E570, musbuh) -  A hasznos telített zsírsavaknak egyike, ami leginkább állati és növényi zsírokból és olajokból származik. Élelmiszerek esetén elsősorban csomósodást gátló anyagként alkalmazzák. Rágógumikban, különféle cukorból készült édességekben, vajban, egyes aromákban és pékárukban fordulhat elő.
·         Tejsavó fehérje (musbuh) – Többnyire tejből készül a sajtgyártás melléktermékeként, de lehet más állati eredetű is.
·         Zselatin (E441, haram) - egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő. Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák. A zselatin tartalmú, vagy hasonló állagú anyagokat is zselatinnak nevezik. Élelmiszerekben E441 néven, emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként használják.
·         Zsírsavak (E430-E436, musbuh)
·         Zsírsavak mono- és digliceridjei (E472, musbuh) - szintetikus úton, glicerin, zsírsav és egyéb szerves savak (ecetsav, tejsav, borkősav, citromsav) felhasználásával állítják elő. Ezek általában növényieredetűek, de az állati eredet sem zárható ki. Az állati eredetről kizárólag a gyártó adhat felvilágosítást, ugyanis ezek a növényi és állati eredetű zsírsavak kémiailag tökéletesen megegyeznek.



2 megjegyzés:

  1. Sziasztok
    Itt minden fel van sorolva ami malacos lehet?

    VálaszTörlés
  2. gyerekek!
    a finimino csirkemell sonkában, ami kaiser food os kiadás,találtam E 120 as szinezéket, namost nemtudja e valaki hogy ez bogár eredetü e vagy nem.És a bogár eredetü miért haram?
    anyuka

    VálaszTörlés