Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 21., kedd

Mi legyen Szaddam Véres Koránjával?

A Véres Korán
Az iraki diktátort a közvélemény szunnita vezetőként tartja számon, ugyanakkor egy teljesen elvilágiasodott elnyomó rendszert vezetett 2003-ig, amikor is az amerikai intervenció elmozdította posztjáról. Három évvel később kivégezték, azóta Szaddam Huszeint egyes Baath-párti szélsőségesek mártírnak tekintik.

Az egykori Szaddam mecset
 Birminghamban
Szaddam rendszere ezrével kínozta meg és végezte ki a muszlim vallástudósokat. Mindemellett Szaddam a vallásos néptömegeket is igyekezett megnyerni politikájának. Mecseteket épített. Még Nyugat-Európában is. Ő pénzelte a birminghami nagymecsetet is, amit kivégzéséig róla is neveztek el, azóta felvette a Birmingham Central Mosque nevet.

Szaddam a Kábánál
Szaddam elzarándokolt Mekkába is, ahol propagandisztikus fotókat készíttetett magáról a Kába-szentély tövében. Másik hasonló akciója az volt, hogy 7 éven át hetente adott vért, amiből elkészült a Kegyes Korán egy kézírásos változata. A klasszikus szunnita vélemény szerint mindez helytelen volt, mert a vér tisztátalan, s nem szabadna azzal szent szöveget írni. Egyes vallásjogi iskolák szerint a vérveszteség rituálisan tisztátalanná teszi a hívőt.

Az America Online a The Guardian riportjára hivatkozva most arról számol be, hogy Irak nem tudja, hogy mit kezdjen a félmúlt ezen kétes értékű emlékével. A Korán szent szöveg, amit nem szabadna elpusztítani, ugyanakkor félő, hogy ha kiállítják az "alkotást", akkor az baathista zarándokhellyé válik.

Addig is amíg sikerül megoldani ezt a dilemmát, a Véres Korán három lakat alatt nyugszik Bagdad nyugati részén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése