Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 7., szerda

"A nyugati világ gondolkodását nem lehet ráerőltetni a muszlimokra"


Az iszlám társadalmak modernizálásához újra kell értelmezni a vallási útmutatásokat - mondta Ali Abdul-Amir Allavi, Irak háború utáni kormányainak kereskedelmi-, honvédelmi- és pénzügyminisztere a Közép-Európai Egyetemen.

A nyugati világ gondolkodását nem lehet ráerőltetni a muszlimokra, legitimáltatni kell azokat az iszlám tanításaival - mondta Ali Abdul-Amir Allawi, az iraki háborút követő kormányok kereskedelmi-, honvédelmi- és pénzügyminisztere a Közép-Európai Egyetemen tartott "Az emberi- és politikai jogok újrafogalmazása az iszlámon belül - az etikai perspektíva" című előadásában.

"A muszlimokat köti szent törvényük a saría és leginkább amiatt szabnak feltételeket, illetve járják saját útjukat az emberi jogok kihívásaival kapcsolatban, ahogy ezeket az útmutatásokat értelmezik" - mondta.

Ali Abdul-Amir Allavi hangsúlyozta, hogy a vallásuk által mélyen áthatott iszlám társadalmakban vannak akik úgy vélik, hogy vissza kéne térni az eredeti saríához, a modernizáció hívei szerint azonban ez lehetetlen. A harmadik út a szent törvények egyfajta felülvizsgálata lehet, amelynek során új - a modern társadalmakkal összeegyeztethetőbb - hangsúlyok alapján értelmezik a tanításokat.

"Ha képesek ezt újraértelmezni, és közzétenni, mintha erkölcsi tanulságokra mutatnának rá, az új etikai keret által úgy hiszem, hogy néhány az iszlámban szentnek és sérthetetlennek tűnő állapot rövid időn belül könnyen megváltozhatna." - mondta.

Ali Abdul-Amir Allavi úgy vélte, hogy ez a folyamat több országban - például Törökországban és Indonéziában - már el is kezdődött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése