Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 25., vasárnap

Újabb vallásfelekezeti erőszaktól tartanak Nigériában


Katonákat vezényeltek szombaton Jos ((dzsosz)) városához a nigériai hatóságok, hogy megelőzzék az újabb zavargások kitörését a helyi muzulmánok és keresztények közt. A nigériai városban több száz felbőszült muszlim fiatal tüntetett egy 17 éves muzulmán diák halála miatt.

A meghalt muzulmán tizenéves holttestét egy építkezési területen fedezték fel Jos városában. Halála miatt több száz muszlim tüntetett a város Dutse Uku nevű kerületében. A nigériai rendőrség megerősítette, hogy két holttestet találtak - az egyik a muszlim diáké, a másik pedig egy tiltakozó akció közben megölt keresztény hitű ember maradványa. Mindkét áldozat holttestét kivizsgálásra egy kórházba szállították.
A régió egyik keresztények lakta falujában a nigériai rendőrök két napja 8 holttestet ástak ki a földből. Az újabb maradványokkal együtt már összesen 15 emberi holttestet fedeztek fel alig három nap alatt azon a területen, ahol idén már több százan haltak meg a muzulmánok és keresztények erőszakos összecsapásaiban.
A nigériai állami rádió szerint a zavargásokban március elején mintegy ötszázan haltak meg a Plateau ((plátó)) államban fekvő Jos város közelében található három faluban. A feltevések szerint a főként muzulmán vallású, nomád életmódot folytató marhapásztor fulanik támadták meg a falvakban élő, elsősorban keresztény berom népcsoportot.
A rivális etnikai és vallási csoport közötti harcok először januárban robbantak ki, miután keresztény fiatalok tüntetni kezdtek egy mecset építése ellen. Az akkori összecsapásokban a rendőrség szerint 326-an vesztették életüket Josban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése