Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 18., vasárnap

Videóra vette egy nő, ahogy megsérti a törvényt

Wajeha Al Huwaider egy szaúd-arábiai aktivistanő, aki a nemzetközi nőnap alkalmából tiltakozott a nőket érő negatív megkülönböztetés ellen.
Az országban a nők autót sem vezethetnek, ezért úgy Wajeha Al Huwaider döntött, demonstráciként videóra veszi, ahogy autózik.

A videót feltette a Youtube-ra, ami nem csak arra jó, hogy az akció híre a világ más tájaira is eljusson. A nemzetközi figyelemnek köszönhetően a szigorú büntetést is megúszta.



Wajeha Al Huwaider sok más alkalommal tiltakozott a nőkre vonatkozó szigorú szabályok ellen, írásai is rendszeresen jelentek meg a témában, amíg be nem tiltották. Sokszor viszont a női lakosság is szégyenteljesnek és tiszteletlenségnek tartja a tevékenységét. Elmondása szerint számtalan fenyegető leveleket kapott, amiben az ellenzői azárt imádkoznak, hogy elkapjon valami fertőző betegséget, vagy levágják a kezét.

A videót a Skoll World Forum egyik idei edőadásán is bemutatták, ami arról szólt, hogyan használják a muszlim nők az interernetet a jogaikért való küzdelemben. A szaúd-arábiai bloggerek fele például nő, és közülük sokan a bejegyzéseikben adnak hangot a problémáknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése