Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 19., szerda

Rózsaszín taxik Dubaiban

Duna Tv: május 27., csütörtök, 20.00


Dubaiban az utóbbi években hihetetlen mértékű volt a gazdasági fellendülés, ami a kis területű emirátus lakóinak életét is gyökeresen megváltoztatta. Az egyik új jelenség a nők munkába állása. Dubaiban a nők 30%-a dolgozik, és ez az arány évről évre növekszik. Egyre több nő vállal szerepet az üzleti életben is, mindennapi munkájuk során pedig gyakran kell taxiba szállniuk. Az iszlám törvényei azonban nem engedik meg, hogy egy nő kettesben legyen egy férfival, aki nem a férje. Ennek a problémának a megoldására hozta létre a Dubai Taxivállalat a rózsaszín taxiflottáját 2007-ben. A rózsaszín Toyotákat rózsaszín egyenruhás női sofőrök vezetik. Elsősorban női utasokat szállítanak, de házaspárok és családok is beszállhatnak a kocsikba.

A japán dokumentumfilmben több női sofőrt is megismerhetünk.Zahara Moraham a legidősebb a rózsaszín taxik vezetői között, 46 éves, négy gyermek édesanyja és húsz éve elvált. Úgy véli, amíg férjnél volt, arról sem lehetett szó, hogy kíséret nélkül lépjen az utcára, nemhogy taxisofőri állást vállaljon. A 26 éves Shoku Ahmad 11 éve házas, hat gyermeke van. Az állami támogatások és rendőr férjének magas fizetése lehetővé tenné, hogy Shoku ne dolgozzék, így számára a munka nem gazdasági kényszer, hanem szabad döntés eredménye.Phoebe a Dubaiban dolgozó sokezer külföldi vendégmunkás egyike, Fülöp-szigeteki származású, keresztény nő. Itt megkeresett pénzének kétharmadát hazaküldi, hogy húga tanulmányait támogassa. Mivel Dubai lakosságának 80%-a külföldi, és az angol az általánosan beszélt nyelv, Phoebe számára cseppet sem jelent gondot a beilleszkedés.

A filmben elkísérjük útjaikra női sofőrjeinket, és az utasokkal folytatott beszélgetéseikből feltárul a dubai női társadalom még szélesebb spektruma: anyák gyermekeikkel, világot látott üzletasszonyok, barátnői társaságok, fiatal lányok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése