Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 18., péntek

Állami "védelem" a muzulmánoknak Franciaországban

MTI

Franciaországban tavaly 1026 rasszista jellegű erőszakos cselekményt hajtottak végre: ebből 806 fenyegetés, 220 pedig tettleges erőszak volt. Az 1026 esetből 314 irányult muzulmán személy vagy vallási hely ellen - hangsúlyozta a belügyminiszter.

A franciaországi zsidó közösség és az állam között a közelmúltban aláírt megállapodás mintájára, a mostani egyezmény értelmében a kormányzat - a CFCM segítségével - a korábbiakhoz képest közelebbről és pontosabban fogja követni a muzulmánok elleni megnyilvánulásokat.

A miniszter tájékoztatása szerint a tárca negyedévenként egyeztetni fogja statisztikáit a CFCM nyilvántartásával a muzulmánok elleni rasszista cselekményekről. Ennek alapján teljesebb és egységesebb kép alakulhat ki a jelenségről.

Moussaoui ünnepélyesen arra kért mindenkit, hogy segítse a CFCM munkáját az intolerancia elleni harcban. "A fundamentalizmustól való félelem nem csaphat át az iszlám és a muzulmánok elutasításába. A muzulmánok tudják, hogy mivel tartoznak a köztársaságnak, de azt is tudják, hogy mivel járulnak hozzá" - fűzte hozzá.

Franciaországban él Európában a legtöbb muzulmán, számukat becslések 5 és 6 millió közé teszik. A teljes testet és arcot eltakaró női muzulmán viselet betiltásáról kezdeményezett vita kapcsán a muzulmánok képviselői gyakran panaszkodnak arra, hogy megbélyegezve érzik magukat az egyre erősödő iszlámellenes hangulatban.

Június elején magát a belügyminisztert ítélte egy bíróság 750 eurós pénzbüntetésre egy másfél évvel ezelőtti, arab származásúak elleni "gyalázkodó" megszólalása miatt. Hortefeux fellebbezett az ítélet ellen.
A belügyminiszter a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) egyik rendezvényén, baráti körben, a párt egyik arab származású aktivistája kapcsán azt mondta: "Egy mindig kell. Amíg csak egy van, minden rendben. Amikor sok van belőlük, akkor kezdődnek a problémák". A "viccelődést" egy televíziós kamera a belügyminiszter tudta nélkül rögzítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése