Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 5., szombat

Elveszítik állampolgárságukat az izraeli nővel házasodó egyiptomiak

MTI

Egyiptom legfelsőbb közigazgatási bírósága szombaton megerősített egy ítéletet, amely szerint meg kell fosztani állampolgárságuktól azokat az egyiptomi férfiakat, akik izraeli nővel házasodnak össze, valamint gyermekeiket is.

A tavaly született elsőfokú ítélet felszólította a belügyminisztériumot, hogy vizsgálja meg egy izraeli nő és az őt feleségül vevő egyiptomi férfi, valamint a közös gyerekek ügyét, és "tegye meg a szükséges lépéseket az állampolgárságuktól való megfosztásuk érdekében". Az ítélet ellen az egyiptomi belügy- és külügyminisztérium fellebbezett, arra hivatkozva, hogy a kérdés a parlament hatáskörébe tartozik.

A mostani, jogerős döntés ellen már fellebbezésnek nincs helye. Mohammed al-Huszeini, a legfelsőbb közigazgatási bíróság bírája szerint a belügyminisztériumnak a kormánytól kell kérvényeznie az állampolgárság megvonásához szükséges lépések megtételét.

A per rámutat, milyen érzékeny téma ez Egyiptomban ma is, több mint három évtizeddel azután, hogy az arab ország békemegállapodást írt alá Izraellel. 1979-ben Egyiptom volt az első arab ország, amely békemegállapodást kötött a zsidó állammal. Az Izraellel fenntartott viszony azonban ma is az egyik legvitatottabb kérdés az egyiptomi társadalomban.

Nabil al-Vahs, az ügyet bíróság elé terjesztő ügyvéd szerint "az egyiptomi állampolgársági törvény óva int minden cionistának tekinthető személlyel kötendő házasságtól". Al-Vahs az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy az egyiptomi hatóságok megtagadják annak közlését, hogy pontosan hány egyiptomi férfi lépett házasságra izraeli nővel. Az ügyvéd a maga részéről 30 ezerre becsülte ezek számát.

"Többségük cionistának tekinthető izraeli nőt vett el és csak 10 százalékuk vett feleségül izraeli arab nőt" - tette hozzá.

Az elmúlt években egyiptomi férfiak ezrei - elsősorban olyanok, akik korábban Irakban éltek, de az 1990-es öbölháború miatt lakóhelyük elhagyására kényszerültek - találtak munkát Izraelben, ahol meg is házasodtak.

Fordított felállásra, egyiptomi muzulmán nő más vallású, például izraeli zsidó férfival való házasságára az iszlám vallás egyáltalán nem ad módot, tekintettel arra, hogy a születendő gyerekek vallását az apa vallása határozza meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése