Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 14., hétfő

Facebookon szerveződik a muzulmánellenes "hatalmas aperitif"

MTI

Kolbász és pia elnevezéssel "hatalmas aperitifet" szervez a Facebook internetes közösségi oldalon péntekre egy több mint 3500 fős csoport Párizs egyik muzulmánok lakta negyedében. A szélsőjobboldali szervezetek által támogatott kezdeményezést baloldali pártok provokációnak minősítették, az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) jogvédő szervezet pedig a rendezvény betiltását követeli.

A francia fiatalok körében az elmúlt hónapokban óriási divat lett a Facebookon szerveződő apéro géant, azaz hatalmas aperitif: egy hetekkel előre meghirdetett estén és megjelölt helyen több ezren gyűlnek össze spontán utcai bulizásra. A Párizs XVIII. kerületében szerveződő találkozó az első, amelyet politikai céllal hirdetnek a negyed "identitásbeli és területi visszafoglalására" a "disznóhús kedvelőinek", a "legjobb gall tradíciók" megünneplésére.

A Kolbász és pia aperitifet május végén hirdette meg a hagyományosan kozmopolita és elsősorban munkásrétegek által lakott Goutte d’Or egyik lakója (Párizs ezen környékén a lakosság harmada külföldi, míg más kerületekben 17,5 százalékos ez az arány). Sylvie Francois "őshonos és nem politizáló franciaként" elítéli a környék iszlámosodását.

A szervező azt állítja: kedélyes és jó hangulatú megmozdulást szeretne tiltakozásul az ellen, hogy a környék utcáit - ahol egyre több muzulmán imahely található - péntek esténként
(már itt bukik a kezdeményezés, ugyanis az iszlámban ismet pénteki imát délben, s nem este tartják - szerk.) kisajátítják vallási célokra, és a közös imák idejére még a forgalom elöl is lezárják. Ilyenkor 1500-2000 muzulmán imádkozik az utcákon (tessenek hozzájárulni az igazi mecsetek építéséhez, s akkor nem lesz zsúfoltság az utcákon - szerk.).

"Már nem érezzünk magunkat otthon. Az őshonos franciák nem iszogathatnak nyugodtan. Átnéznek rajtunk, ha nem hordunk muzulmán kendőt, és egy kicsit rendesebben felöltözünk" - mondta a nő a Libération című lapnak.

A "házi borok és a kolbász eltökélt ellenségeivel" szembeni kezdeményezéshez több, kisebb szélsőjobboldali szervezet is csatlakozott, hétfőig 3500 személy. A Baloldali Párt szerint a hangzatos "kolbász és pia" elnevezés durva provokáció, amely a negyed lakói és kereskedői közötti incidensekhez vezethet.

"Se nem népszerű, se nem jó hangulatú, se nem köztársasági szellemiségű, hanem erőszakos és rasszista rendezvénynek ígérkezik, amely nem tolerálható" - olvasható közleményükben. Az eseményt hirdető plakáton a francia saussion (kolbász) szóban a két s-t olyan tipográfiával szedték ki, mint amilyet az SS használt, ami a Baloldali Párt szerint büntetőjogi szankciókat is vonhat maga után.

Az SOS Racisme a rendezvény betiltását kezdeményezte a párizsi prefektúrán. A szervezők a Facebookon jelezték is, hogy tárgyalások folynak a hatóságokkal.
A közösségi oldalon hétfőre virradóra egy újabb felhívás is megjelent, amely a muzulmán előírások szerint feldolgozott étel, azaz "halal és mentatea" elnevezéssel szervez egy másik hatalmas aperitifet a rasszizmus és idegengyűlölet elleni harc nevében. A két szervező a találkozó időpontját egyelőre nem jelölte meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése