Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 19., szombat

Fejkendőtilalom ellen tüntettek Koszovóban

MTI

A koszovói kormány által elrendelt iskolai fejkendőtilalom ellen tüntettek pénteken Pristina központjában - jelentette a Beta szerb hírügynökség.

Muzulmán civil szervezetek felhívására több ezren gyűltek össze szerte Koszovóból, hogy tiltakozzanak a pristinai oktatási minisztérium rendelete ellen, amely megtiltotta muzulmán fejkendő viselését a koszovói iskolákban. A tilalom a tanítónőkre és a diáklányokra egyaránt vonatkozik.

"Ne használjátok az államunkat ellenünk!" - hirdette az egyik tiltakozó felirat. "Vessetek véget a diszkriminációnak!" - skandálták a tüntetők. A pristinai kormány épületénél azt kiáltozták, "Kommunisták, kifelé!".

Követelték, hogy az oktatási tárca oldja fel több diáklány felfüggesztését, akik nem voltak hajlandók eleget tenni a tilalomnak, és továbbra is muzulmán fejkendőben jártak az órákra.

A nem egészen két és fél éve függetlenné vált Koszovó bő 2 milliós lakosságának nagyjából 90 százalékát kitevő albánok muzulmán vallásúak, de a fiatal állam világi berendezkedésű, lakói szinte kivétel nélkül nyugati életvitelt folytatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése